Google+ Sayfamız Youtube Sayfamız Facebook Sayfamız
Bugun...
BANKOĞLU BAKAN KURUM’A TERMİK SANTRAL VE IRMAK KİRLİLİĞİNİ SORDU

CHP Bartın Milletvekili Aysu bankoğlu, "Plan ve Bütçe Komisyonu" 2019 yılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bütçe Teklifine ilişkin görüşmeler çerçevesinde, "Amasra'da yapılmak istenen termik santrale" ve "Bartın Irmağı'nda kronikleşen kirliliğe ilişkin" Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a sorular yöneltti. Bankoğlu yeni göreve başlayan bir Bakan olarak kendisinin bu konuya duyarlı bir biçimde yaklaşacağını temenni ettiğini belirtti.

Okunma: 3947

26.11.2018 15:56

Facebook'ta Paylaş

CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, katıldığı "Plan ve Bütçe Komisyonu" görüşmelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a Amasra'da yapılmak istenen termik santrale ilişkin bugüne kadar yaşanan gelişmeleri anlatarak sorular yöneltti.

Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Amasra'daki termik santral meselesi ile 2005 yılından beri karşı karşıya bulunduklarını aktararak yeni göreve başlayan bir Bakan olarak kendisinin bu konuya duyarlı bir biçimde yaklaşacağını temenni ettiğini belirtti.

“Esasında, "kömür sahalarını kiralayıp kömür çıkarmak" maksadıyla başlandığı ifade edilen meselede, bugün geldiğimiz noktada, 2005-2018 arasındaki dönemde 1 kilogram dahi kömür çıkartılmadı.” diyen Bankoğlu, gerçek niyetin bir anda "termik santral" yapımına döndüğünü belirtti. Bu hususta gerçekleştirilmek istenen "Çevresel Etki Değerlendirme" ("ÇED") Halkın Katılımı Toplantıları'na özellikle de köylü halkın son derece haklı bir biçimde büyük tepki koyduğunu, 43.000 kişinin bu konuda bireysel itirazının olduğunu ve aynı şekilde tam 2.019 davacıyla iptal davası açıldığını belirtti.

ÇED Başvuru Dosyaları'nın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2009, 2010 ve 2013 yılları olmak üzere tam 3 kez reddedildiğini ancak bir biçimde, 2015 yılında aynı Bakanlık tarafından önce "ÇED Gerekli Değildir" kararı, ardından da 2016 senesinde "ÇED Olumlu" kararı verildiğini belirterek büyük değişime ve tezat oluşturan duruma işaret eden Bankoğlu, çevreye vereceği tahribat ve zararlar bu kadar aşikâr olan termik santral projesinde, hangi kriterlere istinaden bu kadar zıt kararların çıkabildiğini Bakan'a soru olarak iletti.

Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, konuşmasının devamında şu sözlere yer verdi: "Termik santrallerin vatandaşlarımızın yaşantılarına ve çevreye karşı tahrip edici etkilerini hepimiz biliyoruz. Bu etkilerden bir kısmını, Amasra özelinde, sıralamak isterim: İlk olarak, tam 100 bin kişiye ücretsiz içme suyu sağlayan Bartın'ımızın özel bir kavşak suyu var ve termik santrali yapmak isteyen şirket, bunu kullanmak istiyor. İkincisi, yapılacağı belirtilen filtreleme sisteminin ne kadar başarılı olacağı da soru işaretleriyle doludur. Yere çökecek gazlar, ciddi bir ölümcül tehlike yaratacaktır. Ayrıca, tam 380 hektarlık orman alanı termik santral sebebiyle tahrip edilecektir. Ne gariptir ki, termik santral yapılmak istenen Amasra'mız, "2023 Türkiye Turizm Stratejisi"nde eko-turizmin "geliştirileceği bölgeler" içerisinde yer almaktadır."dedi.

Termik santral kurulmak istenen Amasra'nın fotoğrafını Bakan'a özellikle göstererek durumun ciddiyetini ortaya koyan Bankoğlu, "insan yaşamının kısa vadeli ticari çıkarlara ve kâr hesaplarına" feda edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Bütçe Görüşmeleri'nin soru-cevap kısmında ise Bartın CHP Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, artık kronikleşen "Bartın Irmağı"nın kirlilik durumuyla alakalı Bakan'dan daha detaylı bir inceleme yapılmasını talep etti. Sorunun "halının altına süpürüldüğüyle" bağlantılı bir görüntünün oluştuğunu ifade ederek bu hususta sağlıklı bir araştırma sonrasında doyurucu bir geri bildirim yapılması gerekliliğine işaret etti.

 

Etiketler:
Okuyucu Yorumları

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sitemiz sorumlu tutulamaz.

Facebook'da Bizi Takip Edin