Google+ Sayfamız Youtube Sayfamız Facebook Sayfamız
Bugun...
BARTIN SOSYO-EKONOMİK GELİŞMİŞLİK SIRALAMASINDA 48. SIRADA

Bartın Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü paylaştığı çalışmayla Ekonomik ve Sosyal Göstergelerle Bartın’ı anlattı. Paylaşılan çalışmada Bartın’ın idari yapısı ve nüfusu, ekonomik yapısı, eğitim, sağlık, sosyal hizmetler, spor, ulaştırma, kamu yatırımları, asayiş ve güvenliğine kadar birçok alanda sayısal veriler paylaşıldı.

Okunma: 5222

31.07.2019 17:42

Facebook'ta Paylaş

Bartın Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü paylaştığı çalışmayla Ekonomik ve Sosyal Göstergelerle Bartın’ı anlattı.

Yapılan çalışmanın giriş bölümünde açıklamalarda bulunan Bartın Valisi Sinan Güner yaptığı açıklamada Bartın ile ilgili kısa ve öz bilgilere yer verirken,  “Yeşil ve mavinin en güzel tonlarının buluşma noktası olan, sular diyarı isminden güç alıp toprağı bereketlendiren, iklimi ile yemyeşil doğaya hayat veren, yerin altında kara elmasa kapılarını açmış, yaşayanların yüzlerinden tebessümün eksik olmadığı, gün geçtikçe fark yaratarak geleceğe emin adımlarla yürüyen Bartın, ülkemizin güzide illerindendir. Nüfusu 198 bin 999 olup, 4 ilçesi, 8 belediyesi bulunmaktadır. Nüfus yoğunluğu olarak kilometrekareye 85 kişi düşmektedir. Bartın ilinin tarihi; Koloniler, Bizanslar, Ortaçağ ve Osmanlı Hâkimiyetinde yer almaktadır. Şehrin oluşumu ve gelişimi antik çağlardan günümüze tarım, ticaret, üretim ve nihayet sanayi temelinde gerçekleşmiştir. Ülke sanayimiz açısından önemli bir konumda olan ilimiz, çağdaş dünyanın getirdiği yenilikler neticesinde sanayi ve turizm başta olmak üzere her alanda gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde ağır bir rekabetle karşı karşıya kalmıştır. İşte bu ekonomik, sosyal ve kültürel rekabetle baş edebilmek toplumun her kesiminin sağlam ve sağlıklı bilgilendirilmesi ile mümkün olabilecektir. Çağımızda bilgi; tükenmeyen ve her gün yeniden üretilen bir kaynak olarak her türlü sosyal ve iktisadi faaliyette en önemli ve temel girdi haline gelmiştir. 1 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2018 arası verileri içeren bu yayının amacı da; Bartın ilinin ekonomik, sosyal, kültürel gibi tüm varlıklarının ilgililere sunularak 21. yüzyılın gelişmiş, çağdaş, refah ve küresel rekabet düzeyi yüksek ve sürdürülebilir büyümeyi benimsemiş bir Bartın’ın oluşumuna katkıda bulunmaktır.” dedi.

İşte sayılarla Bartın

Bartın sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 48. sırada

2011 yılında yapılan İllerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında Bartın 48. sırada yer aldı.

Nüfusun yüzde 23,16’sı çalışıyor

İş ve çalışma hayatına bakıldığında 198 bin 999 nüfuslu Bartın’da 8 bin 186 memur, 5 bin 106 Bağ-Kur, 32 bin 787 SSK’lı olmak üzere toplam 46 bin 79 kişi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında çalışıyor. Bu rakam toplam nüfusun yüzde 23,16’sını oluşturdu.

2018/Aralık itibarıyla SGK kapsamında emekli aylığı alan 47 bin 770 kişi olup, il nüfusuna oranı yüzde 24,01 oldu.

 

İşsizlik oranı Türkiye ortalamasının üzerinde

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) verilerine göre; 2019 yılı Şubat ayında Türkiye'deki işsizlik oranı yüzde 14,7 olurken Bartın’da 2018 yılında işsizlik oranı 15,4 oldu.

2018 yılında 4 bin 239 kişi işsizlik ödeneği başvurusunda bulunurken hak eden 2 bin 81 kişiye toplamda 9 milyon 670 bin 47 TL işsizlik ödemesi yapıldı.

Ayrıca Bartın’da 5 işyeri de Kısa Çalışma Ödeneği başvurusunda bulunurken 3 işyeri bu ödeneği hak etti.

 

 

 

Etiketler:
Okuyucu Yorumları

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sitemiz sorumlu tutulamaz.

Facebook'da Bizi Takip Edin