Google+ Sayfamız Youtube Sayfamız Facebook Sayfamız
Bugun...
BARTIN ÜNİVERSİTESİ’NE İKİ ÖDÜL BİRDEN

Bartın Üniversitesi öğretim elemanları hazırladıkları projelerle Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tarafından düzenlenen Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı etkinliğinde iki ödüle birden layık görüldü.

Okunma: 4290

08.04.2018 17:23

Facebook'ta Paylaş

Antalya OSB tarafından gerçekleştirilen Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı etkinliğinde Bartın ÜniversitesiFen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Karadağ ikincilik, Mühendislik Fakültesinden Arş. Gör. Dr. İsmail Borazan ise üçüncülük ödülü aldı.  

Bilişim-otomasyon-yazılım teknolojileri, enerji-makine-inşaat-malzeme teknolojileri ve tarım-kimya-biyoteknoloji-gıda teknolojileri kategorilerinde toplam 162 projenin değerlendirildiği etkinlikte Prof. Dr. Karadağ’ın “Yeni Nesil Elektronik Kâğıtların Üretiminde Kullanılacak Çevreci Yerli Kimyasallar” başlıklı projesi tarım-kimya-biyoteknoloji-gıda teknolojileri alanında ikinci oldu.

Proje hakkında bilgi veren Karadağ, “TÜBİTAK destekli uluslararası projenin çıktıları olan, çevre dostu ‘yeşil’ kimyasallar olarak bilinen ve alev geciktirici (yanmazlık) gibi özelliklere sahip olan fosfazen esaslı iyonik sıvılardan üretilen ince filmlerin dielektrik özellikleri incelenmiş ve bu malzemelerden organik alan etkili transistörler üretilmiştir. Yeni ve yerli kimyasallar olan FEİS’lerin OFET uygulamaları oldukça umut vericidir. FEİS’ler ile üretilen OFET’lerle küçük veya orta ölçekli sanayicilerin de bu alanda üretim yapabilmesini sağlayarak ucuz ve esnek yepyeni özelliklere sahip yaşamı kolaylaştıran elektronik ürünlerin üretilmesi amaçlanmıştır. Özellikle yeni nesil elektronik kâğıtlar ve tekstil ürünlerinin üretiminde uygulama alanı bulan organik alan etkili transistör (OFET)'ler; askeri stratejik malzemelerde bütünleştirilmiş elektrik devrelerin, düşük maliyetli hafıza cihazlarının, bilgisayarlar ve elektronik barkot okuma sistemlerinin, gaz sensörlerinin, katı hal enjeksiyon lazerlerinin, esnek elektronik malzemelerin, açma-kapama sistemlerin, elektriksel sinyallerin oluşturulmasında kullanılmaktadırlar.” dedi.

Enerji-makine-inşaat-malzeme teknolojileri kategorisinde üçüncülük ödülünü “Esnek Fotovoltaikler İçin Koruyucu Tabakalar Üzerine Bir Araştırma” adlı projesiyle alan Dr. Borazan ise “An Investigation of protective layer for flexible photovoltaics (Esnek fotovoltaikler için koruyucu tabakalar üzerine bir araştırma) başlıklı proje fikri doktora tezimin devamı niteliğinde bir çalışma olacak olup Bartın Üniversitesi BAP biriminden gerekli bütçe desteği alması halinde konvensiyonel yöntemlerle termoplastik polimerler ile araştırmacının kendi ürettiği Organik esaslı esnek güneş pilleri üzerine değişik polimer yapıları ile koruyucu tabakalar kaplayarak fotovoltaik hücreyi oksijen ve nemden koruyarak fotovoltaik etkinin sürdürülebilir olması için en uygun polimer seçimi ve kaplama yöntemi üzerine çalışmaları kapsamaktadır. Bu çalışmada üretilecek olan esnek ve portatif güneş pilleri askeri uygulamalar, outdoor aktiviteleri, kamp, şebekeden uzak yerlerde düşük miktarlı elektrik gereksinimleri için gerekli olan enerjiyi sağlayacaktır.”dedi.

 

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise yaptığı çalışmadan dolayı Prof. Dr. Karadağ ve Dr. Borazan’ı tebrik ederek, başarılarının artarak devamını diledi.   

 

 

 

Etiketler:
Okuyucu Yorumları

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sitemiz sorumlu tutulamaz.

Facebook'da Bizi Takip Edin