Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından “Geleceğe Nefes, Cumhuriyet’e Nefes” sloganıyla 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde 100. Yıl Cumhuriyet Ormanları oluşturulması için 81 il ile eş zamanlı olarak Bartın’da da 4 ilçede 23 lokasyonda binlerce fidan toprakla buluşturuldu. Etkinliklerde Bartın Merkez ilçede Aladağ mevkiinde 400, Amasra, Ulus ve Kurucaşile ile birlikte toplam 4 bin 100 adet fidan toprağa dikildi. Törende konuşan Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan gelecek nesillere bırakabileceğimiz en değerli mirasın ormanlar olduğuna dikkat çekerek, “Gelecek nesillere bırakabileceğimiz en değerli miraslardan biri onlara yaşanabilecek bir ortam hazırlamak ve bırakmaktır. Sanayileşmenin ve teknolojinin hızla geliştiği, doğanın bilinçsizce kullanıldığı günümüzde, ormanın, havanın, suyun, toprağın ve bunların oluşturduğu güzelliklerin korunmasının önemi her geçen gün artmaktadır. Bu anlamda; oksijenimizi üreten, su varlığımızı ve topraklarımızı koruyan, binlerce çeşit canlıya yuva olan, hava kirliliğini önleyen ve daha nice faydasıyla eşsiz bir doğa harikası olan ormanlarımızı korumalı ve çocuklarımıza da bu bilinci aşılamalıyız.”dedi.
“Geleceğe Nefes, Cumhuriyete Nefes” sloganı ileCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde 100. Yıl Cumhuriyet Ormanları oluşturulması için 81 ille eş zamanlı olarak Bartın’da da fidan dikim etkinlikleri gerçekleştirildi.
Cumhuriyetimizin 100.yılına özel ülke genelinde 2 bin 23 farklı yerde 5 milyon 2 bin 23 fidan dikilerken Bartın’da da Aladağ Mahallesi’nde oluşturulan “100.Yıl Cumhuriyet Ormanı”nda fidan dikim etkinliği gerçekleştirildi.
“Geleceğe Nefes, Cumhuriyet’e Nefes”
“Geleceğe Nefes, Cumhuriyet’e Nefes” mottosuyla 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde “100. Yıl Cumhuriyet Ormanları” oluşturulması için 81 ilde eş zamanlı olarak saat 11.11’de başlayan etkinliğe Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, Garnizon Komutanı Dz. Kd. Alb. Erkan Şahin, Bartın Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Uğur Karakaya, Zonguldak Orman Bölge Müdür Yardımcısı Necmettin Aşçı, Bartın Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, protokol üyeleri ve vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Vali Arslan: “Gelecek nesillere bırakabileceğimiz en değerli miras”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan etkinlikte konuşma yapan Vali Arslan sanayileşmenin ve teknolojinin hızla geliştiği, doğanın bilinçsizce kullanıldığı günümüzde, ormanın, havanın, suyun, toprağın ve bunların oluşturduğu güzelliklerin korunmasının öneminin her geçen gün arttığına dikkat çekti.
Vali Arslan konuşmasında şu ifadeleri kullandı, “Bugün, ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Gününde oluşturduğumuz 100. Yıl Cumhuriyet Ormanının fidanlarını toprakla buluşturuyoruz.Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünü gururla kutladığımız bu yıl bizim için büyük bir önem ifade ediyor. Milletimizin özgürlük ve bağımsızlık uğruna vermiş olduğu mücadele sonucunda ilan edilen Türkiye Cumhuriyeti bu 100 yıllık süreçte ciddi anlamda mesafe kat etmiş, Türkiye Yüzyılı hedeflerine emin adımlarla ilerlemiş, dünya devletleri içerisinde saygın ve güçlü bir konuma gelmiştir.
Gelecek nesillere bırakabileceğimiz en değerli miraslardan biri onlara yaşanabilecek bir ortam hazırlamak ve bırakmaktır. Sanayileşmenin ve teknolojinin hızla geliştiği, doğanın bilinçsizce kullanıldığı günümüzde, ormanın, havanın, suyun, toprağın ve bunların oluşturduğu güzelliklerin korunmasının önemi her geçen gün artmaktadır.
“Ormanlarımızı korumalı, çocuklarımıza bu bilinci aşılamalıyız”
Bu anlamda; oksijenimizi üreten, su varlığımızı ve topraklarımızı koruyan, binlerce çeşit canlıya yuva olan, hava kirliliğini önleyen ve daha nice faydasıyla eşsiz bir doğa harikası olan ormanlarımızı korumalı ve çocuklarımıza da bu bilinci aşılamalıyız. Unutmayalım ki ağacıyla, ormanıyla, taşıyla, toprağıyla bu cennet vatan hepimizindir. Bu duygu ve düşüncelerle, 100. Yıl Cumhuriyet Ormanının oluşturulmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bizlere her zaman Cumhuriyetimizi ilelebet yaşatma sorumluluğumuzu hatırlatmasını diliyorum.”
23 farklı alanda 4 bin 100 fidan dikildi
Fidan dikme etkinliği kapsamında Bartın merkez ilçe, Ulus, Kurucaşile ve Amasra dahil olmak üzere 4 ilçe ve 23 farklı noktada 4 bin 100 adet fidan dikimi yapılacağını ifade eden Zonguldak Orman Bölge Müdür Yardımcısı Necmettin Aşçı ise şöyle konuştu, “2019 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü ilan edildi. Ülkemiz genelinde 81 il, 922 ilçe ve 2 bin 23 farklı noktada düzenlenen Milli Ağaçlandırma Günü etkinliklerinin Bartın il merkezinde düzenlenen kısmına hepiniz hoş geldiniz. Bartın genelinde bugün için merkez ilçe, Ulus, Kurucaşile ve Amasra dahil olmak üzere 4 ilçe ve 23 farklı noktada 4 bin 100 adet fidan dikimi yapılacaktır.
“Bal üreticilerine katkı sağlayacak”
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde başlatılan Milli Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığımızca Türkiye Yüzyılına Nefes sloganıyla Türkiye genelinde fidan dikim etkinlikleri düzenlenmektedir. Bartın’da ilinde bu saha için Sayın Valimiz önderliğinde bulunduğumuz 8 dekarlık alanda 200 ıhlamur ve 200 adet kocayemiş fidanı olmak üzere 400 adet fidanı hep birlikte toprakla buluşturacağız. Sahaya hep birlikte dikeceğimiz ıhlamur fidanlarından gelecekte ıhlamur çiçeği üretimi yapılabilecek ve yöre arıcılarına bal üretimi konusunda katkı sağlayacaktır. Yine dikimi yapılacak kocayemiş fidanları halk arasında dağ çileği olarak da bilinir yöre halkına gelir sağlayan ve aynı zamanda yaban hayvanları ve kuşlar tarafından da tüketildiği için önemli bir türdür.
“Dikmek kadar korumak ve yaşatmak da bizlerin görevi”
Bu sahanın hemen üzerinde 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın anısına Deprem Şehitleri Hatıra Ormanı tesis etmiştik. Yine bu vesileyle bu afette hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Bu vesileyle çalışmalarımızda bizlerden desteklerini esirgemeyen saygıdeğer Valimiz Dr. Nurtaç Arslan’a, Genel Müdürümüz Sayın Bekir Karacabey’e, kışın buz üstünde yazın köz üstünde çalışan emek veren kıymetli meslektaşlarıma ve tüm ormancılık camiasına teşekkürlerimi arz ediyorum. Bu uğurda canını feda eden 155 orman şehidimizi ve tüm şehitlerimizi de rahmet ve minnetle anıyoruz.
Bu yıl 7’den 70’e hepimizin dikeceği fidanlar Cumhuriyetimize nefes olacak. Bugün sadece burada değil Bartın’da 23, Karabük’te 41, Zonguldak’ta 37 olmak üzere 100 ayrı lokasyonda 485 dekar alanda aynı anda 51 bin 189 adet fidanı Türkiye Cumhuriyeti’nin gelecek nesillerine eşsiz armağanlar bırakmak için toprakla buluşturuyoruz. Ormanlar bizlere bir emanet ve gelecek nesillere bırakacağımız en değerli mirasımızdır. Toprakla buluşturduğumuz bu fidanları dikmek kadar korumak da yaşatmak da bizlerin görevi. Bu görevi en iyi şekilde yerine getireceğiz. Orman teşkilatımız 1839 yılından beri yani tam 184 yıldır orman ve orman kaynaklarımızı her türlü tehlikelere karşı koruyarak ekosistem bütünlüğü içinde yönetmektedir.
“Ormanlık alanlarımızı yüzde 30’a çıkarmış olacağız”
Tarım ve Orman Bakanlığımızın taşra teşkilatı olarak her yıl yaptığımız bozuk orman alanlarını ağaçlandırma çalışmaları ile ormanlık alan yüzdesini artırabilen nadir ülkelerden biri olduğumuzu gururla söyleyebilirim. Cumhuriyetimizin 100. Yılında yapacağımız ağaçlandırma çalışmaları ile ülkemizin yüzde 29,6 olan ormanlık alanlarını gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yüzde 30’a çıkarmış olacağız. Bizler yeşil vatanın koruyucuları olarak daha yeşil bir Bartın için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Bugün ve daima geleceğin nefesi olmaktan gurur duyuyoruz. Ormanlarımız yarınlarımızın teminatıdır. Milli Ağaçlandırma Günümüz kutlu olsun.”
Fidanlar toprakla buluşturulup can suyu verildi
Yapılan konuşmaların ardından ise protokol üyeleri, kolluk birimleri, asker, öğrenci ve vatandaşlar tarafından 400 fidan toprakla buluşturularak ardından can suları verildi.
Her yıl bayram havasında kutlanıyor
6 Kasım 2019'da yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile her yıl 11 Kasım “Milli Ağaçlandırma Günü” olarak kutlanıyor.
Ülkenin orman sahasını ve ağaç servetini çoğaltmak, erozyon kontrolünü teşvik ederek toprak, su ve bitki arasında bozulan dengeyi yeniden oluşturmak, biyolojik çeşitliliği geliştirmek, çevre değerlerini korumak gibi amaçlarla her yıl 11 Kasım 'da Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü tarafından fidan dikim etkinlikleri düzenleniyor.
Etkinlikler, kamu kurum ve kuruluşlarıyla gerçek ve tüzel kişilerin katılımıyla tüm yurtta eş zamanlı yapılıyor. Etkinlikler, vatandaşların ağacı ve ormanı sevmesi, çevresindeki yeşil örtüye sahip çıkıp genişletmesi ve ağaçlandırma çalışmalarına katılımlarının sağlanması amacıyla “Geleceğe Nefes” adı altında gerçekleştiriliyor.
Dünyada ilgi gördü
Eş zamanlı 81 ilde 11 Kasım 2019'da gerçekleştirilen ilk fidan dikme etkinliği büyük ilgi gördü. Ülke genelinde 11 milyon fidan dikilmesi planlanmış olmasına rağmen yaklaşık 13,8 milyon fidan toprakla buluşturuldu.
Dikim alanları başlangıçta 2 bin 23 lokasyon olarak belirlendi ancak 5 bin 223 farklı lokasyonda çalışma yapıldı ve 19 bin 326 hektarda fidan dikildi.
3 kıtada düzenlendi
Sadece Türkiye için değil tüm dünyanın geleceği için önem taşıyan proje 2020'de uluslararası nitelik kazandı ve "Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes" ismi ile uygulandı. Bu kapsamda 2020'de 1052 lokasyonda, 5 bin 230 hektar alanda, yaklaşık 4,5 milyon fidan toprakla buluşturuldu. Kovid-19 salgını tedbirleri altında 50'den fazla yabancı ülke temsilcilerinin katılım sağladığı etkinlikte, her ülke adına fidan dikilerek ülke bayraklarıyla işaretlendi.
Ayrıca Türkiye koordinasyonunda yurt dışında gerçekleştirilen etkinliklerde, 3 kıtada 28 ülkede yaklaşık 50 bin fidanın toprakla buluşturulması sağlandı.
Etkinlik, 2021'de uluslararası olarak, yabancı ülke paydaşlarıyla da kutlandı. Etkinliğe, 69 ülkeden 1 başbakan, 17 bakan, 50 büyükelçi, 6 uluslararası kuruluşun temsilcisi katıldı.
Salgın nedeniyle yurt dışında fidan dikim etkinliği yapılamadı ancak ana etkinlik Ankara'da Atatürk Orman Çiftliği arazisinde düzenlendi. Ülke genelinde 81 ilde yaklaşık bin noktada, 5,2 milyon fidanın toprakla buluşturulması sağlandı. Etkinliklere 300 bin kişi katıldı. Yaklaşık 5 bin 784 hektar ağaçlandırılarak yeşil örtü geliştirildi.
Ayrıca, 2021'de orman yangınlarından büyük hasar gören ormanların yeniden tesis edilmesi amacıyla yapılan ağaçlandırma çalışmaları kapsamında, her bir vatandaş için üçer fidan dikerek, yıl sonu itibarıyla toplam 252 milyon fidan toprakla buluşturuldu.
Fidanlarla“Türkiye Yüzyılı” logosu
Milli Ağaçlandırma Günü etkinlikleri kapsamında 2022'de de projenin uygulanmasına yurt içi ve yurt dışında devam edildi.
Geçen yıl “Türkiye Yüzyılına Nefes”mottosuyla kutlanan etkinlik kapsamında, toprakla buluşturulan fidanların yanı sıra, 2 bin 23 metrekarelik bir alan üzerinde yaklaşık 100 bin fidan dikilerek bitkilerle Türkiye Yüzyılı logosu oluşturuldu. Ülke genelinde bin 23 lokasyonda yaklaşık 4,2 milyon fidan dikildi.
Ayrıca, sahalara gelemeyen vatandaşlara, yaşadıkları mekanların çevresine dikmeleri amacıyla Orman Bölge Müdürlükleri veya Orman İşletme Müdürlükleri tarafından binlerce bedelsiz fidan dağıtıldı.
Dünya rekorları kırıldı
Proje kapsamında 2019'da yapılan faaliyetler arasında, ülkeyi bu alanda Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na taşıyan rekor da kırıldı. Çorum-Celilkırımevkisinde, 150 hektarda 3 bin kişinin katılımıyla 1 saatte 303 bin 150 fidan dikilmesi suretiyle gerçekleştirilen ağaçlandırmalar, Guinness tarafından "Tek Lokasyonda, Sınırlandırılmamış Sayıda Bir Ekip Tarafından, 1 Saat İçerisinde, En Çok Dikilen Fidan Rekoru" kategorisinde resmi olarak tescillendi. Bu rekor, ülkenin bu alanda yaptığı çalışmaların uluslararası platformlarda da duyurulmasını sağladı.
Ankara'nın Çubuk ilçesinde 2020'de 21 bin 826 metrekarede, 452 bin 23 fidan dikimi suretiyle dünyanın en geniş alanlı ağaç deseni oluşturuldu ve bu çalışma da Guinness Dünya Rekoru olarak ülke adına tescillendi.
Geçen sene de fidan diken kişilerin fotoğraflarını yüklemeleri için bir dijital platform oluşturuldu ve 383 bin 783 kişinin fotoğraflarından oluşan dünyanın en geniş dijital fotoğraf albümü rekoru da 21 Mart 2022'de Guinness Dünya Rekoru olarak ülke adına tescil edildi.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sitemiz sorumlu tutulamaz.