Google+ Sayfamız Youtube Sayfamız Facebook Sayfamız
Bugun...
ET FİYATLARINDAKİ ARTIŞ MASAYA YATIRILDI

Bartın’da son zamanlarda et ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarına yönelik olarak Bartın Vali Yardımcısı Zeynep Topçu başkanlığında Bartın Valiliği’nde toplantı düzenlendi. İlgili kurum ve sektör temsilcilerinin de katıldığı toplantıda fiyat artışlarının önüne geçebilmek için talep ve öneriler sıralandı. Öneri ve taleplerin arasında; yerli üreticinin desteklenmesi, yem fiyatlarının sabit kalması, süt desteğinin artırılması, tarımsal üretimin arttırılarak hayvan yemine ulaşımın ekonomik hale getirilmesi, Tarım Kredi Kooperatifine bağlı Kooperatif Market’te satılan yemin çiftçiye daha uygun fiyatlarla satış yapmasının sağlanması, ilgili odalarca tarifenin çıkarılmasının devam etmesi veilimizde yem üretiminin yapılabilmesi için çalışma yapılması gibi öneri ve talepler yer aldı.

Okunma: 486

22.04.2024 09:35

Facebook'ta Paylaş

 

Bartın Valiliği’nde ilimizde son zamanlarda et ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarına yönelik olarak Bartın Vali Yardımcısı Zeynep Topçu başkanlığında toplantı düzenlendi. İlgili kurum ve sektör temsilcilerinin de yer aldığı toplantıda fiyat artışlarının önüne geçebilmek için yapılabilecek çalışmalar ortaya konuldu.

Bartın ValiliğiÇeşmi Cihan toplantı salonunda Vali Yardımcısı Zeynep Topçu’nun başkanlığında düzenlenen Et Fiyatlarında Meydana Gelen Artışlar hakkındaki toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürü Yasin Önder ile İl Tarım Müdürlüğü personeli, Ticaret İl Müdürü Erhan Özcan ve Ticaret İl Müdürlüğü personeli, Bartın Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Muhammet Kaplan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Yılmaz Akdeniz, Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan, Bartın Manda Yetiştiricileri Birliği adına Murat Aman, S.S. Budakdüzü Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erdoğan Çalıkoğlu, Başkan Yardımcısı Nurullah Kantarcıoğlu, TÜRKOVA Süt. A.Ş. Şirket Ortağı Ceyhan Kumcu, Yeşilova Süt  adına Feridun Çavuşoğlu veÜçel Süt temsilcisi katıldı.

Toplantı sonunda Bartın ve vatandaşların faydasına olabilecek sorun, talep ve öneriler değerlendirilirken talep ve öneriler şu şekilde sıralandı:

 

Etkili denetim istendi


 İlimizde ve Türkiye genelinde et sektöründe söz sahibi firmaların denetlenmesi ile birlikte et sektöründe geçen tüm argümanların maliyetlerin düşürülmesi, çiftçinin/üreticinin para kazanmasının sağlanması ve ithalat politikasını üretimi destekleyecek şekilde uygulanması gerekmekte olduğu, özellikle buzağı, yem, arpa, gübre ve diğer etkenler için yerinde ve zamanında destek sağlayarak, zam yerine destek vererek, üretimi planlayarak ve en önemlisi üretim ve kesim sürecine kadarki sürecin her halkasını doğru yöneterek et fiyatlarını düşürebileceği düşünülmektedir.  (İstikrar ve sürdürülebilirlik büyük önem arz etmektedir) 
 

Arz daralmasına karşı önlem alınması talep edildi

Özellikle pandemiden sonraki dönemde Türkiye genelinde (ilimizde ve diğer 80 ilimizde de) söz sahibi olan bazı kuruluşların arzı daraltması ve daha fazla kazanç elde etme çabasının fiyatların yükselmesinde önemli yer tuttuğu binaen buna karşın önlem alınması gerektiği, (Tüm Türkiye’yi kapsayacak bir genel çözümün sağlanması için çalışma yapılması elzemdir ayrıca İlgili Bakanlıklarca, bu kuruluşlara Ulusal Marketlere karşın yapılan uygulamaların benzerinin yapılması)

Yerli üretici desteklenmeli

Sektörde yaşanan sorunların vatandaşımıza en hafif şekilde yansıtılması adına uygulanacak önlemlerin başında; yerli üreticinin desteklenmesi (en az %25-30), yem fiyatlarının sabit kalması, süt desteğinin (0,5 TL den 1,5-2 TL ye) artırılması,

Hayvan yemine ulaşım ekonomik hale getirilmeli

Tarımsal üretimin arttırılarak hayvan yemine ulaşımın ekonomik hale getirilmesi,    (Ayrıca yem’e yönelik destek çalışmasının yapılması)

Canlı hayvan ithalatına izin istendi

Yüksek fiyat geçişlerinin dengelenmesi adına canlı hayvan ithalatının bir süreliğine gerçekleştirilmesi ve piyasaya etki edecek oranda olmasının sağlanması,
 

Hayvan yetiştiricisine uygun fiyatlarla satış


Tarım Kredi Kooperatifine bağlı Kooperatif Market’te satılan yemin çiftçiye (canlı hayvan yetiştiricisine) daha uygun fiyatlarla satış yapmasının sağlanması,

Tarife çıkarmaya devam edilmeli

İlgili odalarca tarifenin çıkarılmasının devam etmesi (Özellikle son dönemde çoğu il sürekli fiyat geçişlerini göstererek tarife çıkarmama eğilimine girmekte olup denetim mekanizmalarının belediye ve oda tarafından yapılmasının sağlanması)

Bartın’da yem üretiminin sağlanması istendi

İlimizde yem üreticisi bulunmamaktadır. (Yem satışı yapan bütün işyerleri perakendeci olup toptan yem satışı yapan tüccar bulunmamaktadır. İlimize en yakın üretici Çaycuma’da faaliyet gösteren Yurtbay Yem San. AŞ. dir) İlimizde Yem Üretiminin yapılabilmesi için çalışma yapılması,
 

Büyükbaş hayvan sayımız 41 bin’e düştü


İlimizde (20 yıl öncesinde) 70-80 bin büyükbaş hayvan varken bugün Büyükbaş Hayvan Sayısı toplam: 41.000 adet olduğu, bu sayıların azalmasında çeşitli sebeplerin öne çıktığı ifade edilmiştir. (Özellikle Köyden kente göçte/Eğitim sistemindeki taşımalı sistemin genç nüfusu çok azalttığı, köylerde yaşlı insanların çoğunlukta olmasının hayvan yetiştiriciliği gibi meşakkatli işi yapmada sorunlar oluşturması, bilinçli çiftçiliğin-hayvan yetiştiriciliğin azalması, daha önce ilimizde 4 olan tarımsal kalkınma kooperatiflerinin çeşitli nedenlerle 1’e düşmesi, teşviklerin yetersiz olması gibi sebepler)
 

Toplu üretim tesisi ihtiyacı dile getirildi

Uzun vade çözümler kapsamında ilimizde Et ve Süt hayvancılığında toplu üretim tesislerine ihtiyaç duyulduğundan bahisle çalışmaların ivedi yapılmasının önemine vurgu yapılmıştır. (Özellikle bu konuda örnek alınabilecek olan Amasya/ Suluova’daki gibi oluşumlar /firmaların yaptığı çalışmalar gözetilerek ilimizde de benzer bir çalışmanın Akçamescit /Kozcağız arasındaki bir alanda yapılmasının gelecekte vatandaşlarımızın sorun yaşamaması adına faydalı olacağı ifade edilmiştir)

 

Haber: Soner Boyacı

Etiketler:
Okuyucu Yorumları

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sitemiz sorumlu tutulamaz.

Facebook'da Bizi Takip Edin