Google+ Sayfamız Youtube Sayfamız Facebook Sayfamız
Bugun...
KİRAZLI KÖPRÜ BARAJI TÖRENLE AÇILDI

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ülke genelinde yapımı tamamlanan, 7,7 milyar lira yatırım bedelli 375 eser hizmete alındı. Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından toplu olarak hizmete alınan eserlerden Bartın’da payını alırken toplu açılış töreni kapsamında Bartın’da içlerinde Kirazlı Köprü Barajı ve Kışla Barajı’nın da yer aldığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün tamamladığı 9 adet tesis açıldı. Açılış programı kapsamında Bartın’dan Beştepe’ye canlı bağlantı gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açılış esnasında yaptığı konuşmasında ise Kirazlı Köprü Barajı’nın Bartın için güzel bir yatırım olduğunu dile getirdi.

Okunma: 4833

30.11.2017 10:50

Facebook'ta Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ülke genelinde yapımı tamamlanan, 7,7 milyar lira yatırım bedelli 375 eser hizmete alındı. Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından toplu olarak hizmete alınan eserlerden Bartın da payını aldı.

 

Bartın’dan canlı bağlantı yapıldı

 

 

Toplu açılış töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ankara’dan gerçekleştirildi. Bartın’daki törene ise Bartın Valisi Nusret Dirim, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Devlet Su İşleri (DSİ) 23. Bölge Müdürü Hayrettin Baysal, AK Parti Bartın İl Başkanı Turhan Kalaycı, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Yusuf Aldatmaz, İl Emniyet Müdürü Ogün Vural, İl Jandarma Komutanı Jn. Kd. Alb. Yavuz Selim Kapancı, İl Özel İdare Genel Sekreteri İbrahim Kayış, İl Müdürleri, ilçe ve belde belediye başkanları, İl Genel Meclis Üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “7 bin 200 eseri milletimize sunduk

 

 

Ankara’da Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen ve Bartın’da da Kirazlıköprü Barajı’nda kurulan ekranlardan takip edilen açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hizmete alınan eserlerin hayırlı uğurlu olmasını dilerken şunları söyledi, “Açılışını yaptığımız 7.7 milyar lira yatırım bedeli olan 375 eserin milletimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Tüm bu eserlerin ülkemize kazandırılmasında emeği geçen, bakanlığımızdan müteahhitlerimize, işçilerimize kadar herkese şahsım milletim adına teşekkür ediyorum. Ülkemize kazandırılan 7 bin 200 eseri milletimize sunduk. Yapılan barajlarla hem içme suyu hem tarımsal sulamada çok önemli mesafe kaydettik. Ülkemiz zirai gelir alanında dünyada 7. sıraya yükseldiyse gerisinde bu yatırımlar vardır. KKTC'ye de su götürdük. Bu dünyada uygulanabilir bir şey değildi. Bu adımı attık. Afrika'da da insanların içme suyuna kavuşmasını temin ettik. Her eserin temelini atarken açılış tarihini birazda öne çıkararak ilan ediyoruz. Belirlenen tarihte açılışı yapıyoruz. Bir başka başarılı olduğumuz alan ağaç dikimidir. Uygun alan olan her yerde ağaçlandırma çalışmalarını sürdürüyoruz. 2023'e kadar 7 milyar fidanı toprakla buluşturmuş olacağız. Çevrecilikte bizimle kimse yarışamaz.”dedi.

 

Erdoğan, “Bartın için güzel bir yatırım”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış esnasında yaptığı konuşmasında ise Kirazlı Köprü Barajı’nın Bartın için güzel bir yatırım olduğunu dile getirerek,  “Kirazlıköprü Barajı Bartın için güzle bir yatırım hem taşkından koruyacak hem de sulamayla ilgili böyle çok kapsamlı bir baraja Bartın’ın kavuşmuş olduğunu görüyoruz.”dedi.

 

 

Bakan Eroğlu, “Hayalleri gerçeğe dönüştürmek için çalışıyoruz”

 

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise konuşmasında yatırımlar hakkında bilgiler vererek şunları söyledi, “Asırlık hayalleri gerçeğe dönüştürmek için çalışıyoruz. Özellikle ülkemizin her bir köşesinde vatandaşlarımızın büyük bir hasretle beklediği projeleri hayata geçiriyoruz. Bu çerçevede eserlerimizle destan yazdığımız son 15 yılda 156 milyar lira yatırım yaptık ve Cumhuriyet tarihimizin rekorlarını kırdık. Yine bu dönemde orman varlığımızı 1,5 milyon hektar artırarak 3 milyar 820 milyon adet fidanı toprakla buluşturduk, yıl sonuna kadar bu rakamı 4 milyar adete çıkaracağız. Tabii hayatın devamına önem vererek korunan alanlarımızı arttırdık. Meteorolojide teknolojik bir dönüşüm gerçekleştirerek hava tahmin oranlarımızı yüzde 90’ın üzerine çıkardık. Bakanlık olarak her yıl tesisleri toplu olarak hizmete aldık. Bir gelenek haline getirdiğimiz toplu açılış merasimlerine bu yıl da devam ediyoruz. Aralarında barajlar, içme suyu, sulama, atıksu arıtma ve taşkın koruma tesisleri ile ağaçlandırma, ormancılık, milli park ve meteoroloji projelerinin yer aldığı 7,7 milyar TL’ye mal olan 375 dev tesisi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle hizmete alıyoruz. Ülke genelinde hizmete alınan bu tesislerden Bartın da payına düşeni alıyor. Bartın’da Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün tamamladığı 9 adet tesisi de bu açılış merasimi ile hizmete alacağız. DSİ tarafından tamamlanan tesisler ile Bartın’da toplam 8 bin 760 dekar zirai araziye sulama suyu sağlayacağız. Yine 66 milyon 190 bin metreküp su depolayacağız ve 2 köy ile bin 621 dekar zirai araziyi taşkın zararlarından koruyacağız. Ayrıca bu açılış merasiminde Bakanlığımıza bağlı Orman, Doğa Koruma ve Milli Parklar ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapımı tamamlanan tesis ve çalışmaları da hizmete alacağız. Bu eserler arasında ise yeni orman yolları, ağaçlandırma, orman köylüsüne destek, fidan üretimi, korunan alanların altyapılarının iyileştirilmesi gibi çalışmalar ve otomatik meteoroloji gözlem istasyonları yer alıyor. Bütün bu eser ve çalışmaların toplam yatırım bedeli 199 milyon 742 bin TL’yi geçiyor.”dedi.

 

 

Vali Dirim, “Bartın’ın yıllardır korkusunu çektiği taşkın riski artık bertaraf edilmiş oluyor”

 

 Yapılan konuşmalardan sonra ise Bartın Valisi Nusret Dirim başta olmak üzere Bartın protokolü kamera karşısına geçerek Ankara’dan yapılan canlı bağlantıya katıldı. Bartın Valisi Nusret Dirim açılış butonuna basmadan önce yaptığı konuşmada barajın Bartın’ı öncelikle sel taşkınlarından koruyacağını belirterek, “Bartın’ın yıllardır korkusunu çektiği taşkın riski artık bertaraf edilmiş oluyor. Bu barajın hizmete girmesiyle birlikte yağan son yağmurlarla Bartın’ın artık ciddi sıkıntılar yaşamayacağını da kanıtladı. Bu anlamda çok büyük bir memnuniyet olduğunu görüyoruz. Bu baraj hem enerji üretecek hem sulama yapacak bu anlamda bölgemizi ciddi anlamda rahatlattı. Bugün Kışla Barajı’mızın ve 7 tane de taşkın koruma tesisimizin de açılışını yapıyoruz. Bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun.”dedi.

 

Tunç, “Bartın’da tarihi günlerden bir tanesini yaşıyoruz”

 

 AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ise açılış töreni öncesinde basın mensuplarına yaptığı değerlendirmelerde açılışı yapılan barajların Bartın halkına hayırlı olmasını temenni ederken şunları söyledi, “Bugün Bartın’da tarihi günlerden bir tanesini yaşıyoruz. Kirazlık Barajı ve Kışla Barajının açılışlarını yapıyoruz. Bartın’a hayırlı olmasını diliyorum. Kirazlık Köprü Barajı yıllardır konuşulan bir yatırımdı. Son yıllarda yapımını hızlandırdık. Proje tadilatlarını yapıp 2014’te yeni projeye göre inşaatına başladık ve kısa sürede tamamlamış oldu. 2 hafta önce su tutmaya başladı. İki haftadır yağan yağmurlarda seli önledi. Kirazlık Köprü Barajı 72,5 metre yüksekliğinde, 66 milyon metreküp suyu depolayabilecek kapasitede. Şu anda 20 milyon metreküp suyu depolamış durumda. Aynı zamanda 31 bin dekar araziyi tarımsal sulamaya kavuşturacak ve 12,5 megavatlık santralle yılda 41 milyon kilovat saat elektrik üretecek büyük bir yatırım. Kışla Barajı da Kozcağız ve Bartın’ı sel taşkınlarından koruyacak önemli bir yatırım. Bugün Cumhurbaşkanımız Külliyeden 375 eserin açılışını yapıyor. Bunlardan 77 tanesi baraj ve 2 tanesi bizde. Sel tehlikesi Bartın’ın korkulu rüyasıydı. 1998 yılında büyük bir sel felaketi yaşamıştık. O dönemde de Cumhurbaşkanımız Büyükşehir Belediye Başkanı iken Bartın’ın imdadına araç ve gereçlerle yetişmişti. Şimdide bu problemi tamamen inşallah ortadan kaldıracak bu büyük yatırımları Bartın’a kazandırmış oldu. Ben Sayın Cumhurbaşkanımıza, Orman ve Su İşleri Bakanımıza, Devlet Su İşleri yetkililerine, yüklenici firma yetkililerine ve emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyorum. Baraj sahamız bizim orman ve yol kenarında. Turizm açısından da ayrı bir güzellik oluşacak. Karayolumuz 2 tane tünel ve 3 tane viyadükle yüksek standart olarak ulaşıma açıldı. Bu sahadan geçen Bartın içme suyu isale hattını da bu çalışmalar kapsamında yenilemiş olduk. Toplam 8,5 kilometre ve 1 metre çapında çelik borular kullanıldı. Yol kenarında seyir terasları, mesire alanlarıyla ilgili çalışmalarda olacak. İleride daha da güzellikler ortaya çıktığında burası ayrı bir turizm değerimiz olacak.”dedi.

Kirazlı Köprü Barajı’nın temeli 21 Mayıs 1998 yılında Bartın’da yaşanan büyük sel felaketinin ardından dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz ve Bartın Milletvekili Zeki Çakan tarafından atılmıştı.

Etiketler:
Okuyucu Yorumları

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sitemiz sorumlu tutulamaz.

Facebook'da Bizi Takip Edin