Google+ Sayfamız Youtube Sayfamız Facebook Sayfamız
Bugun...
TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜNDEN FINDIK ÜRETİCİLERİNE DON UYARISI

Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü fındık üreticilerini zirai dona karşı uyardı. Müdürlük yaptığı açıklamada üreticinin don zararından korunması için yapması gerekenleri sıraladı.

Okunma: 4324

18.02.2020 11:21

Facebook'ta Paylaş

Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü fındık üreticilerini zirai don tehlikesine karşı uyardı.  Müdürlükten yapılan açıklamada daha önceki yıllarda yaşanan don olaylarına örnek verilirken alınması gereken tedbirler sıralandı.

Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şöyle denildi, “Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle diğer bitkilerde olduğu gibi fındıkta da bitkinin erken uyanmasına neden olmaktadır. Erken uyanan bitki ise soğuklara karşı hassas hale gelmekte ve ilkbaharda meydana gelebilecek olan donlardan büyük oranda zarar görmektedir.

Fındık diğer kültür bitkilerinden farklı olarak kış aylarında çiçek açmakta ve çiçek tozları açıkta iken -5oC, anterler içerisinde ise -8oC’den itibaren ise büyük zarar görmektedir. Karanfiller ise -2oC’den itibaren zarar görmeye başlamaktadır. Hasar oranı donun şiddeti ve süresine bağlı olarak değişmektedir.

2014 yılı Mart ayında meydana gelen zirai don, fındıkta büyük oranda ürün kayıpları meydana getirmişti. Özellikle Şubat sonundan itibaren don olayının yaşanması durumunda fındık üreticilerimizin zirai don riski açısından önlem almaları yaşanabilecek, olası ekonomik kayıpların önüne geçilmesi açısından son derece önem arz etmektedir.

Üreticinin don zararından korumak için yapılması gerekenler:

1-Bahçenin değişik yerlerinde özellikle de rüzgarın geldiği yönde bol duman veren sap,  saman, kuru ot, fındık zurufu,  paçavra gibi maddeler yakılarak bitkilerin ve arazi yüzeyinin duman içinde kalması sağlanır.

2-Yağmurlama sulama sistemiyle sulama yapılır. Su donarken çevresine ısı vererek toprak yüzeyinde sıcaklığın düşmesini önler. 

3-Toprağın üzeri hasır, plastik örtü malzemeleri ile örtülerek ısı kaybı önlenebilir.

4-Bazı kimyasal maddeler kullanılarak sisleme yapılabilir.

5-Havaya su buharı püskürtülerek nem oranı artırılır.

6-Bahçenin uygun yerlerine konulacak vantilatör ile hava sirkülasyonu sağlanarak  soğuk havanın birikmesi önlenebilir.

7-Bahçenin uygun yerlerinde odun, kömür, lastik vb. yakarak ısıtma yapılabilir.

Ayrıca; Kültürel önlemler ile bitkilerde meydana gelebilecek don zararı önlenebilir ya da azaltılabilir.

1-Don tehlikesi bulunan yerlerde Bahçe tesisinde dona karşı dayanıklı ilkbaharda geç uyanan çeşitler ( Foşa, Çakıldak vb.) tercih edilmelidir.

2-Bitkinin soğuğa hassasiyetini arttıracak olan fazla azotlu gübrelemeden kaçınılmalıdır.

3-Hava akımının geldiği yanlara uygun ağaç dikmek suretiyle rüzgâr perdeleri oluşturulabilir.

Fındık üreticilerinin dona karşı gerekli önlemleri almaları önemli olduğu gibi Tarım Sigortası (TARSİM) ile ürünlerini zamanında sigortalatmaları yararlarına olacaktır.

Bu bahisle İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Meteorolojik Verileri uyarı ve bilgilendirme mahiyetinde çiftçilerimize iletilmektedir.

Fındık üreticilerimize bol ve bereketli bir üretim sezonu dileriz.”

 

 

Etiketler:
Okuyucu Yorumları

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sitemiz sorumlu tutulamaz.

Facebook'da Bizi Takip Edin