Google+ Sayfamız Youtube Sayfamız Facebook Sayfamız
Bugun...
TERMİK SANTRALE KARŞI ORTAK AÇIKLAMA

SİYASİ PARTİLER BİR ARAYA GELDİ... BİR TEK AK PARTİ ORADA YOKTU...

Okunma: 9119

21.10.2016 17:35

Facebook'ta Paylaş

 

Amasra’da kurulması planlanan ve Çevre Bakanlığının ÇED olumlu raporu verdiği Termik Santral konusunda siyasi partilerin Amasra örgütü temsilcileri bir araya gelerek ortaklaşa basın açıklamasında bulundular. Açıklamada, “Bizler termik santralı yaptırmayacağımız konusunda hem fikiriz.” Denildi. CHP, MHP, Saadet ve Vatan partisi temsilcilerinin katıldığı basın açıklamasına AK Parti İlçe Başkanı ve temsilcilerinden kimse katılmadı.

 

Siyasi partilerin Amasra örgütü temsilcileri, Hattat Enerji ve Maden A.Ş (HEMA) tarafından Amasra’ya yapılmak istenen ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED raporu onaylanan termik santralle ilgili dava süreci hakkında ortak basın açıklamasında bulundu. Amasra’da gerçekleşen açıklamaya CHP İlçe Başkanı Bora Işıkal, MHP İlçe Başkanı Bilgehan Doğanel, MHP İlçe Başkan Yardımcısı Ali Uçar, Saadet Partisi İlçe Başkanı Adem Deligür, Vatan Partisi İlçe Başkan Yardımcısı Temel Yosma, Bartın Platformu Amasra Bileşenleri katıldı. Ortak basın açıklamasını ise siyasi partilerin ilçe bakanlıkları adına CHP Amasra İlçe Başkanı Bora Işıkal yaptı.

 

AK Parti ilçe başkanı arkadaşımız yok

 

Işıkal açıklamaya katılmayan AK Parti Amasra İlçe Başkanının ‘Kendimize karşı dava çağrısı yapmış oluruz’ diyerek açıklamaya katılmadığını iddia ederken, “Biz Amasra'da örgütlü siyasi parti ilçe başkanları olarak, kentimiz üzerinde dolaşan kara bulutlara karşı siyaset üstü bir anlayışla bir aradayız. Aramızda sadece AK Parti ilçe başkanı arkadaşımız yok. Bir haftadır birlikte açıklama yapmak için beklediğimiz arkadaşımız bu gün ‘kendimize karşı dava çağrısı yapmış oluruz’ diyerek aramızda bulunamayacağını bildirdi. Bizler iktidar partisi seçmenlerine de çağrımızı yaparak yolumuza devam edeceğiz. 10 yılı aşkın süredir geleceğini turizmle, balıkçılıkla, madencilikle büyütmek istediğimiz Amasra'mızda hiçbir zaman izin vermeyeceğimizi beyan ettiğimiz termik santral ile mücadele ediyoruz. Hem de Türkiye’ye, dünyaya örnek teşkil edecek bir birlik ve beraberlik içinde.” Dedi.

 

Tavrımızı ortaya koyduk

 

Işıkal açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi; “Bu süreçte defalarca ÇED halk bilgilendirme toplantılarında, bu konuda bilgi sahibi olduğumuzu, Termik Santralde istemediğimizi ifade ettik. Defalarca basın açıklamaları ile tavrımızı ortaya koyduk. Kilometrelerce insan zinciri oluşturduk. Amasra esnafı ekmeğimize, geleceğimize sahip çıkıyoruz diyerek yüzde 100’e yakın katılımla kepenk kapattı. Balıkçı ve gezi tekneleri denizden, esnaf ve halk karadan Amasra'yı kuşatarak bu kentin sahibi biziz mesajı verdi. Kavşak suyundan, sağlığından olmak istemeyen Bartın halkı ile birlikte 42 bin dilekçe ile örneği görülmemiş bir müdahillikle ‘termik santral istemiyoruz’ iradesini beyan etti. Amasra Belediye Meclisi, iktidar partisi başkanlığı ve muhalefet partisi başkanlığında iki dönem üst üste oybirliği ile termik santrale hayır kararı verdi. Amasra merkez ve köyleri 35 muhtarlık yani muhtarların tamamı mühürleri ve ıslak imzaları ile “termik santrale hayır” dedi. Milli irade, siyaset ayrımsız bu gün olduğu gibi tavrını net olarak ortaya koydu. Bu mücadelenin tamamı Bartın Platformu adı ile bir araya gelen Bartın ve Amasra halkı, kitle örgütleri ile verildi. Ülkeye, bölgeye örnek oldu. Bu gün de; ilgili şirketin ekmeğine yağ sürecek isteyenlerin ‘siyaset karıştı’ veya ‘halk ne derse yanındayız’ diyerek mücadeleden kaçanlara rağmen bir aradayız. Bizler termik santralı yaptırmayacağımız konusunda hem fikiriz.

 

Cevabımızı hukukla vereceğiz

 

Darbelere, halk iradesini tanımayanlara karşı ortaklığımız devam ediyor. Türkiye'ye örnek olan bir arada yaptığımız mücadelemize sahip çıkıyoruz. Soruyoruz halk daha ne yapsın? Halkın haklı mücadelesine, Bartın-Amasra'nın milli iradesine rağmen bu karara imza atanlara cevabımızı hukukla, bilimle, mücadele ile vereceğiz. Önümüzdeki hedef Fatih Sultan Mehmet'in Çeşm-i Cihan dediği Amasra'yı fethettiği yıl olan 1460 tarihine ithafen en az 1460 davacı ile ÇED olumlu kararını dava ederek İrademize ve bilimsel gerçeklere rağmen yapılan saygısızlığı hukuk önünde mahkum ettirmektir. Bizler bu mücadeleyi; omuz veren herkesi siyasi görüşüne, mezhebine, cinsiyetine bakmadan bir araya getirerek sürdürecek, tüm farklılıklarımıza rağmen birbirimize omuz vererek, sahip çıkarak kazanacağız.  Biliyoruz ki bu mücadelede şu şahıs, bu siyaset, o kitle örgütü olmasın demek bizi zayıf düşürür. Söz konusu geleceğimiz, sağlığımız, memleketimiz ve emeğimiz ise gerisi teferruattır.

 

Atılan bu imzayı boşa çıkaracağız

 

Bu güne kadar nasıl demokratik kanalları kullanarak haklı mücadelemizi verdiysek bundan sonra da toplumsal barışımızı bozma, bizi işçinin ekmeğine karşıymış gibi gösterme veya kendi koltuğunu koruma niyetiyle yalan beyanlarda bulunarak mücadeleyi zayıflatmaya çalışanların oyununu bozacağız. Sağlığımıza, çevremize, turizme, kömüre, TTK'ya, emekçiye sahip çıkarak ‘milli irademize’ rağmen atılan bu imzayı boşa çıkaracağız. Tüm Amasra ve Bartın halkını açılacak dava ile memleketimize sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

 

DOĞANEL’DEN KARABACAK’A ELEŞTİRİ

 

MHP Amasra İlçe Başkanı Bilgehan Doğanel, Siyasi parti temsilcilerinin Amasra’da termik santral karşıtı ortak basın açıklamasına katılmayan AK Parti Amasra İlçe Başkanı Bekir Karabacak’ın toplantıya katılmama sebebi olarak söylediği iddia edilen “Kendimize karşı dava çağrısı yapmış oluruz” sözlerini eleştirdi.

 

Doğanel açıklamasında AK Parti Amasra İlçe Başkanı Bekir Karabacak’ın “Kendimize karşı dava çağrısı yapmış oluruz” ifadesine ve toplantıya katılmayışına yönelik şu ifadeleri kullandı;  “Sayın AK Parti İlçe Başkanı arkadaşımız bu toplantıya karılırsak kendimize karşı dava çağrısı yapmış oluruz demiş. Kendi hayata bakış açımdan yola çıkarak söylüyorum. İllerde ve ilçelerde siyasi partilerin örgütlenmesinin ana gerekçesi mahallindeki sorunları genel merkezlerine iletmede normal vatandaştan bir adım önde olacakları için bu sadece termik santral konusunu değil, diğer ihtiyaçların da tamamını da kapsıyor. Buradaki talepleri, arzuları, düşünceleri, beklentileri genel merkeze iletmek olmalıdır. Örgüt mensupları da halkın sorunlarını, düşüncelerini, isteklerini genel merkeze iletme adına bulundukları örgütleri bir basamak olarak kullanmalıdır. “Kendimize karşı dava çağrısı yapmış oluruz” derken kendileri nereden soyutladıklarını ben anlayamadım. Ben Milliyetçi Hareket Partisi’nin mensubu olabilirim ama burada yaşayan 6 bin 700 kişiden biriyim.

 

Bizimle yürümelerini beklerdik

 

Biz burada yaşıyoruz. Yarın da bizim çocuklarımız hatta torunlarımız bu sokaklarda bizim gibi yine birlikte yürüyecekler. “Benim siyasi görüşüm” bu diye çocuğumun yürüyeceği sokaklara zarar gelmesine müsaade edeceksem yarın onların yüzüne nasıl bakacağımı bugünden sorgulamak gerekiyor. Eğer sorun bu şehri ilgilendiren bir sorunsa beklentiler ülkeyi yönetenleri rahatsız edecek bile olsa bu davada kol kola bizimle yürümelerini beklerdik. Benim arzum, talebim ve beklentim şudur ki AK Parti’ye oy veren, AK Parti’ye gönül veren kim varsa bunu siyasi arenaya çekmeden bu durumun 6 bin 700 kişinin geleceği olduğuna inanarak bizimle yan yana yürüsünler. Bu cümlenin gönülden söylenmiş bir söz olduğuna inanmadığım için bu çağrıyı yapıyorum. AK Parti’deki arkadaşlarımız da bunu yeniden değerlendirip bizimle birlikte olacaklardır diye düşünüyorum.” 

Etiketler:
Okuyucu Yorumları

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sitemiz sorumlu tutulamaz.

Facebook'da Bizi Takip Edin