Google+ Sayfamız Youtube Sayfamız Facebook Sayfamız
Bugun...
VALLA KANYONU ZİYARET AKININA UĞRUYOR

Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan dünyanın en derin 2. Valla Kanyonu ziyaretçi akınına uğruyor.

Okunma: 6097

22.05.2017 11:28

Facebook'ta Paylaş

Küre Dağları Milli Parkı’nda bulunan Pınarbaşı ilçesi Muratbaşı Köyünde bulunan Dünyanın en derin 2. Kanyonu yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerleri arasında geliyor. Devrekani çayı ile Kanlıçayın birleştiği bölgeden başlayarak, Cide ilçesinde sona eren Valla Kanyonunun 12 kilometre uzunluğu bulunuyor. Girişi son derece zor olan kanyonun, yan duvar yüksekliği 800 ila 1200 metreye ulaşıyor. Kanyonun sarp kayalıklarında kartal, akbaba, atmaca, doğan gibi tüm yabani hayvanları barındırıyor. Pınarbaşı kaymakamlığı Valla kanyonundaki zorlu olmasından dolayı izinsiz teçhisatsız ve rehbersiz girilmesine izin verilmiyor.

 

800 metre derinliğe sahip olan Valla kanyonu dünyanın en derin ikinci kanyonu olarak kabul ediliyor. Devrakani çayının Küre Dağları’nı binlerce yıllık bir süreç sonucunda parçalayarak oluşturduğu kanyonun uzunluğu ise 12 kilometredir. Yerli ve yabancı turistlerin Muratbaşı köyü valla mahallesine ulaştıktan sonra 1,5 km’lik yürüyüşün ardından seyir kulesine ulaşabiliyor. Valla kanyonunda 1994 yılında, İTÜ’den 4 öğrencinin kanyonda kaybolmasından 14 gün sonra Cide ilçesinden çıkmalarıyla o dönem ülke gündemine yoğun bir şekilde taşınan Valla kanyonunda kanyon aktiviteleri için önceden izin almak gerekiyor. Kanyon izinler alındıktan sonra 2 gün içerisinde geçilebiliyor.

 

Pınarbaşı ilçesinde küre dağları milli parkında ayrıca Horma Kanyonu ve Ilıca şelalesi de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken yerler arasında.

Küre Dağları Milli Park Müdürü Ahat Deliorman, “ Valla Kanyonu Türkiye’nin en büyük kanyonları arasında yer alıyor. Dünyanın ise en derin kanyonları arasında yer alır. Türkiye’de Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından korumaya alınan 9 yerden biride Kastamonu küre dağlarıdır. Küre Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan Valla Kanyonu, Horma Kanyonu, Çatak Kanyonu, Ilgarini Mağarası ve Ilıca Şelalesine yaz ve kış aylarında çok sayıda turistimiz ziyaret ediyor. Valla Kanyonuna gelen turistlerin ulaşabilmesi için geçtiğimiz yıllarda seyir terası yapıldı. Ayrıca kanyonun iki arasına köprü yapılarak, turistlerin daha rahat ulaşabilirliğini sağlayacağız. Yine Horma kanyonundaki güzelliklerin turistler tarafından daha rahat görebilmesi için eskiyen yürüyüş yerlerini yeniliyoruz. Horma Kanyonunun içine yaklaşık 800 metre yürüyüş yeri yapılıyor. Yerli ve yabancı turist sayımız her geçen gün artıyor. Önümüzdeki dönemde Pınarbaşı ilçesindeki gerek yetkililerle gerekse sivil toplum temsilcileriyle turistlerin ilçeye geldiklerinde farklı aktiviteleri yapması için alternatif turizm olanakları konusunda çalışmalarımız olacak.”dedi.    

Etiketler:
Okuyucu Yorumları

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sitemiz sorumlu tutulamaz.

Facebook'da Bizi Takip Edin