Yeni Üyelik Oluştur


Bir kullanıcı adı seçin


Yukarıda belirttiğiniz eposta adresinizi tekrar girin

Üyeliğimi Oluştur

×
Üye Girişi

Giriş Yap

×
BARTIN'IN BAĞIMSIZ, ÖZGÜR VE EN GÜNCEL HABER PLATFORMU
  • Atıksu Arıtma Tesisinde çalışma başladı

  • Bartın'ın en büyük hibeli projesi olan Bartın Atıksu Arıtma Tesisi yapımı, Dallıca Mevkii'nde başladı.
  • 2015-08-25 / 11:20:37
  • 0 Yorum
  • 499 Kez Okundu
  • Punto:
    A
    A
    A

Avrupa Birliği'nin yüzde 85, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yüzde 6 hibesi, Bartın Belediyesi'nin yüzde 9 mali katkısı ile Dallıca'da Bartın Atıksu Arıtma Tesisinin maliyeti 55 milyon lira. Belediye Başkanı Cemal Akın projenin Bartın halkına hayırlı olmasını diledi.

 

 

Bartın Atıksu Arıtma Tesisi yapımı, Dallıca Mevkii'nden iş makinelerinin çalışmasıyla başladı. Tanıtım töreni ve çalışmaları yerinde  incelemek amacıyla Belediye Başkanı Cemal Akın ile birlikte Belediye meclis üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları, belediye personeli ve ilgili firmanın yetkilileri katıldı. Çalışma sahasında basın mensuplarına açıklama yapan Belediye Başkanı Cemal Akın projenin Bartın halkına hayırlı olması temennisinde bulundu.

%85’i Avrupa Birliği hibesi, % 6 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, % 9 Bartın Belediyesi katkısı ile gerçekleşecek olan 50 Milyon 724 Bin Liralık proje Bartın Kanalizasyon Atık Su Arıtma, İnkumu Tatil Beldesi Kolektör Ön Arıtma-Deniz Deşarjı ve Bartın merkezdeki 81 kilometre eski pik ve asbest borulardan oluşan su hatlarının değiştirilmesini içeren proje ile ilgili düzenlen törende değerlendirmelerde bulunan Belediye Başkanı Cemal Akın, “Dallıca bölgesinde bulunan bu alan 1994 yılında kanalizasyon çalışması için tespit yapılmış. 1997 yılında valilik tarafından kamusal alan haline getirilmiş. Göreve geldiğimizde 51 dönümlük bu alanı Bartın Belediyesi olarak satın aldık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımlar Dairesi Başkanlığı ile birlikte bir çalışma yaptık. Meşakkatli bir süreç başlangıcında Müşavir Firma COWI tarafından hazırlanan İPA başvuru formu Çevre ve Orman Bakanlığı aracılığıyla 18 Kasım 2009 tarihinde Avrupa Komisyonuna sunulmuştur. Kabul edilebilir bir başvuru olduğu Avrupa Komisyonunun 20 Ocak 2010 tarih ve 418 sayılı Kabul Mektubu ile bildirilmiştir. Başvurumuza müteakip proje değerlendirme çalışmalarını başlattık. Bu Kapsamda Bartın’a Türkiye Delegasyon yetkilileri, Çevre ve Orman Bakanlığı temsilcileri, proje hazırlama müşaviri COWI firması yetkilileri, proje değerlendirme müşaviri ve belediyemiz teknik personellerimiz ile birlikte 21-21 Nisan 2010 tarihinde 2 gün süreyle proje değerlendirme toplantısı ve saha ziyaretlerini gerçekleştirmiştik. Bu projenin maliyetinin %85’i Avrupa Birliği tarafından, %6’sı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, hibe olarak karşılanacak. Tüm bunların dışında kalan %9’luk kısmını ise Bartın Belediyesi karşılayacaktır” dedi.

6 YILLIK BİR SÜREÇ

Bartın ırmağının kanalizasyondan kurtulacağını belirten Akın: “Belediyecilik hizmetlerinin arasında değerlendirme yapılacak olursa şehrimiz için büyük önem taşıyan bu proje için ne gerekse elimizden geleni yaptık, Daha doğrusu biz üzerimize düsen görevi yaptık. Bu süreç 6 yıllık bir süreç. Uzun gibi gelebilir fakat Avrupa Birliği projesi için hiç de uzun bir süreç değil. Bu zaman kısa bir süreç olarak değerlendiriyoruz. Çünkü Türkiye’de sadece 15 belediye buna ulaşabildi. Bunun için her türlü fedakârlıklar yapılarak çalışmalar yaptık. Bütün Bartın’ın kanalizasyonu ırmağa akıyordu, artık akmayacak. Burada arıtması yapılacak ve daha sonra temiz su seklinde ırmağa verilecek. İnkumu sahilinde de kanalizasyonlar vidanjörle çekiliyor. Allah nasip ederse inşaat yasağının kalkmasıyla 16 Ekim'de de burada ilk kazmayı vuracağız ve bu sıkıntıları ortadan kaldıracağız. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

16 EKİM’DE KAZMAYI VURACAĞIZ

Bartın ırmağının temizlenerek kötü kokulardan arınacağını da sözlerine ekleyen Belediye Başkanı Cemal Akın,“Belediyecilik hizmetlerinin arasında değerlendirme yapılacak olursa şehrimiz için büyük önem taşıyan bu proje için ne gerekse elimizden geleni yaptık, Daha doğrusu biz üzerimize düsen görevi yaptık. Bu süreç 6 yıllık bir süreç. Uzun gibi gelebilir fakat Avrupa Birliği projesi için hiç de uzun bir süreç değil. Bu zaman kısa bir süreç olarak değerlendiriyoruz. Çünkü Türkiye’de sadece 15 belediye buna ulaşabildi. Bunun için her türlü fedakârlıklar yapılarak çalışmalar yaptık. Bütün Bartın’ın kanalizasyonu ırmağa akıyordu, artık akmayacak. Burada arıtması yapılacak ve daha sonra temiz su seklinde ırmağa verilecek. İnkumu sahilinde de kanalizasyonlar vidanjörle çekiliyor. Allah nasip ederse inşaat yasağının kalkmasıyla 16 Ekim'de de burada ilk kazmayı vuracağız ve bu sıkıntıları ortadan kaldıracağız. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

SİSTEMİ ANLATTI

Projenin müteahhit firması olan Gezer Endüstri İnşaat Proje Müdürü Cengiz Türkel, ise basına projeyi tanıttı. Mühendis Türkel, konuşmasında: “İlk olarak bu alanda ızgara binamız olacak. Bu binamız atık suların geldiği bir ünite olacak. Bu üniteden içindeki kumu ve yağı ayırdıktan sonra dolandırma tankında suyun içerisine bakteri katıyoruz. Bu bakteri suyun içindeki insan atıklarını yiyor ve çoğalıyor. Bir süre sonra atık su bakterili suya dönüşüyor. Bakteriler insan atıklarından daha ağır. İnsan atıkları suda yüzerler. Ancak bakteriler sudan ağır oldukları için yüzmezler. Bu nedenle bunları yuvarlak tanklarda dinlendiriyoruz. Suyun dibine çökmesini sağlıyoruz. Bu bakteri çamurunu da başka bir ünitede çamur çökme tanklarında susuzlaştırarak, içindeki metan gazını boşaltmasını sağlıyoruz. Bu çamurlar kurutularak, çöp dökme sahasını gidecek. Kalan arıtılmış su da hatta verilerek Bartın ırmağına gönderilecek. Böylece Bartın çayı Bartın halkı tarafından kirletilmemiş olacak” dedi.

SON TEKNOLOJİYİ KULLANIYORUZ

 Türkel, konuşmasına şöyle devam etti:“Bu alanda 50 dönüm. İller Bankası’nın projesi 50 dönümlük alanda olduğu için bu şekilde satın alınmış. Tesisin yapılabilmesi için 1994 yılında ki teknoloji ile 50 dönümlük bir alana sahip olunması gerekiyormuş. Ancak proje 6 dönümlük alanda yapılacak. Teknoloji ilerledi. Son teknolojiyi kullanıyoruz. Yani kullandığımız ileri teknoloji sayesinde 50 dönümlük alanın sadece 6 dönümünü kullanacağız. Bunun yanında İnkumu’nun alt yapısı var. Tüm projeleri hazır. İnşaat yasağı olduğu için çalışma yapamıyoruz. İnkumu’nun tamamına kanalizasyon bağlayacağız. Tüm cadde ve sokaklardan geçireceğiz. Bu atıkları da bir terfi merkezinde toplayacağız. Terfi merkezinden de arıtma tesisine göndereceğiz. Arıtmanın ardından da açık denize salacağız. Özel karbon filtresi olan koku ünitesi yapacağız. Bu ünite sayesinde de bu alanda koku olmayacak. Bu projenin Bartın’a hayırlı olmasını diliyorum.”

Etiketler
  • Yorumlar
  • Yorum Yap
  • Şuanda 1. sayfadasınız, toplamda yorum sayfası var.
    Şuan 0 - 0 arasındaki içerikleri görüntülüyorsunuz ve toplam 0 içerik var.

    « İlk
    « Geri
    ileri »
  • Yorumunuz


    Yorumunuz

    Gönder