Bartın İl Jandarma Komutanlığı yaşanabilecek her türlü hırsızlığa ve dolandırıcılığa karşı vatandaşı uyarıcı bilgilendirme faaliyetlerine devam ediyor. Bartın İl Jandarma Komutanlığı yetkilileri bu kapsamda son olarak Türkiye Muhtarlar Derneği Bartın Şubesi üyesi ve Bartın Muhtarlar Derneği üyesi muhtarlara konuyla alakalı seminer verdi.
Bartın İl Jandarma Komutanlığı tarafından düzenlenen seminere muhtarlar yoğun bir katılım gösterirken seminerde muhtarlara yaşanabilecek olan tüm hırsızlık ve dolandırıcılık konularında bilgilendirmede bulunuldu.
Jandarma Asayiş Şube Müdürü Binbaşı Cengiz Ataman tarafından muhtarlara yapılan bilgilendirmede şu hususlara yer verildi: “
İşyerinden hırsızlıklara karşı:
1. İçeriyi gösteren kepenk taktırılmalıdır.
2. Tuvalet pencereleri, havalandırma ile çatı aralığı, standartlara uygun olmayan duvarlar, arızalı kapı ve pencereler ile bozuk kepenkler sık sık kontrol edilmelidir.
3. Vitrin camları darbeye dayanaklı hale getirilmelidir.
4. Alarm sistemi tesis edilmelidir.
5. Tehlikeli veya şüpheli durumlara karşı tezgâh altına elle veya ayakla kullanılabilecek şekilde alarm monte edilebilir.
6. Aynı Sokak, cadde, iş merkezi vb. iş hanında bulunan iş yeri sahipleri bir araya gelerek bekçi veya özel güvenlik personeli görevlendirmelidir.
7. İş yeri güvenlik kameraları ile donatılabilir.
8. Özellikle hırsızların giriş çıkış yapabilmesine elverişli olan yerler aydınlatılabilir.
9. İş yerinin anahtarı bulunan kişilerin işten ayrılması durumunda, iş yerinin kapı kilidi değiştirilmelidir.
10. İşe alınacak şahısların önceden araştırılarak, 1774 sayılı Kimlik bildirme Kanunu gereğince kimlik bildirimlerinin ilgili kolluk kuvvetine yapılmalıdır.
11. İş yeri sahiplerince, iş yerlerinin kapı ve pencerelerinin sağlam malzemelerden yapılmasına, darbelere karşı dayanıklı olmasına, kaliteli kilit kullanılmasına veya çift kilitli olmasına dikkat edilmelidir.
12. İş yerlerinin akşam kapatılmadan önce tüm giriş ve çıkışları son olarak iş yeri sahibi veya yetkili müdürleri tarafından tekrar kontrol edilmelidir.
Evden hırsızlıklara karşı
1. Yazlık konut ve sitelerde yaşayan vatandaşların, evlerini terk etmeden önce kıymetli eşyalarını yazlık konutlarında bırakmamalıdır.
2. Kapı ve pencereler sağlamlaştırılmadır.
2. Caydırıcılık maksadıyla, evden ayrılırken bir adet lamba açık bırakılmalıdır.
3. Konut ile apartman giriş kapısı arasında diafon sistemi ve otomatik kapı açma düğmesi monte edilerek, zile yanlışlıkla bastıklarını söyleyen yabancılar için kapı açılmamalıdır.
4. Ziynet eşyaları yatak altı, dolap içi, çanta gibi kolaylıkla bulunabilecek yerlerde saklanmamalıdır.
5. Dilenci, bohçacı ve seyyar satıcılarla çok samimi olunmamalıdır. Evin içine bu şahıslar alınmamalıdır.
6. Polis veya Jandarma, gaz, elektrik şirketi görevlisi gibi kisveler altında konuta gelen kişiler ilgili kurum numaraları telefonla aranmak suretiyle beyanları teyit edilmelidir. Alınan teyide göre hareket edilmelidir.
7. Evlerde yüklü miktarda para, silah, değerli eşya, özel malzeme, hatıra eşyası, çek, kıymetli resmi belge vb. bırakmamalıdır. Bu eşyalar bankalara yatırmalı ya da bankalara ait kasalarda muhafaza altına alınmalıdır.
8. Evde bulunan tüm elektronik malzemelerin seri numarası, bandrol numarası kaydedilmeli, mümkünse tüm malzemelerin fotoğraflanması sağlanmalıdır.
9. En yakın karakolun telefonu telefon rehberine eklenmelidir.
10. Evden uzun süreli olarak ayrı kalmamız durumunda güvendiğimiz komşumuza haber verilmelidir.
Hayvan hırsızlıklarına karşı
1. Yetkili makamlarca belirlenen yer ve zamanların dışında, hayvan alım satımı yapılmamalıdır.
2. Köylere gelen yabancı veya şüpheli şahıslar derhâl 156 Jandarma İmdat telefonuna ihbar edilmelidir.
3. Hayvanlar hiçbir zaman başıboş bırakılmamalı, 24 saat esasına göre gözetim altında bulundurulmalıdır. Sürünün büyüklüğüne göre yeteri kadar çoban temin edilerek hayvanlar otlatılmaya götürülmelidir.
4. Çoban tutulan kişiler, halk tarafından iyi olarak bilinen, daha önce hırsızlık suçu işlememiş kişilerden seçilmelidir.
5. Hayvanların tutulduğu yerlere alarm sistemi, sensorlu lamba, kamera vb. gibi cihazlar takılmaiı veya köpek bağlanmalıdır.
6. Hayvan barınak duvarları sağlamlaştırılması, demir kapı ve en az ikili kilit (göbek-asma) sistemi kullanılmalıdır.
7. Küpe numarası olmayan hayvanlar bulundurulmamalı ve satın alınmamalıdır. pu
8. Ahır kapısının evden görülebilecek şekilde ayarlanmalıdır.
9. Hırsızlık olayı meydana geldiğinde olay yeri bozulmamalı, derhal 156 Jandarma İmdat Hattına bilgi verilmelidir.
10. Özellikle kritik günlerde (Kurban bayramı gibi) gece kontrolleri sıkça yapılmalıdır. Gelen giden ve hayvanlarla ilgili olarak pazarlık yapan şahıslara dikkat edilmelidir.
Dolandırıcılara karşı
1. Köylere gelen yabancı veya şüpheli şahısların derhâl ilgili güvenlik birimine ihbar edilmelidir.
2. Dolandırıcılık yapan şahıslar, genellikle seyyar satıcılık ve pazarlamacılık yaparak bu suçu işlemektedirler. Bu nedenle, vatandaşlar, seyyar satıcılardan ve yabancı şahıslardan yapacakları alışverişlerde, bu durumu dikkate almalıdırlar.
3. Geçmişte gerçekleşen bazı dolandırıcılık olaylarında, özellikle hayvan alım satımlarında, erkeğin evde bulunmadığı saatlerde gelen yabancı şahısların, kocalarıyla anlaştıkları şeklinde kadınları kandırdıkları ve bu şekilde hayvanları götürerek dolandırdıkları görülmüştür. Bu nedenle özellikle kadınlar, evde yalnız olduklarında yapacakları alış verişlerde benzer olayların gerçekleşebileceğini dikkate almalıdırlar.
4. Fal bakmak bahanesi ile evlere gelen yabancı kişiler konutlara alınmamalı ve durumu ilgili güvenlik birimine bildirilmelidir.
5. Para akışının yoğun olduğu maaş veya benzer ödemelerin yapıldığı günlerde bankaların, bankamatik cihazlarının, kuyumcuların ve döviz bürolarının bulunduğu yerlerde daha dikkatli olunmalıdır.
6. Bankamatik ve kredi kartınızın kaybolması veya çalınması halinde vakit geçirmeden banka aranıp kart iptal ettirilmelidir.
7. Geçici dahi olsa kredi kartları ve kimlik bilgileri hiç kimseye verilmemelidir.
8. Kart şifreleri hiçbir şekilde banka yetkilisi olsa bile kimseye söylememelidir. Kart şifresinin başkaları tarafından öğrenildiğini düşünülüyorsa derhal değiştirilmelidir.
9. İnternette güvenli olmayan sitelerden kredi kartı kullanarak alışveriş yapılmamalıdır.
10. Yeni bankamatik veya kredi kartınız belirtilen zamana kadar ulaşmaz ise ilgili banka aranıp kartınızın durumu sorulmalıdır.
12. ATM' lerde işlem yaparken tanımadığınız kişilerden yardım talep edilmemelidir.