Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından günün anlam ve önemiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “ Tütün ürünleri her yıl 6 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olmakta, bunların 600 binini tütün ürünü kullanmadan yani sadece pasif içicilikten ölenler oluşturmaktadır. Gereken önlemler alınmazsa 2030 yılında tütün salgınının 8 milyondan fazla kişiyi öldüreceği tahmin edilmektedir.” denildi.
Bartın Halk Sağlığı Müdürlüğü 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaparak tütünün sağlığa ve çevreye verdiği zararı değerlendirdi. Halk Sağlığı Müdürlüğü yaptığı basın açıklamasında şu satır başlarına değindi: “ 31 Mayıs, Dünya Sağlık Örgütü ve üye ülkeler tarafından "Dünya Tütünsüz Günü" olarak kutlanmaktadır. Dünya Tütünsüz Günü’nün temel amacı; mevcut neslin ve gelecek nesillerin tütün kullanımından kaynaklanan sağlık problemlerinden korunmasını sağlamak, ayrıca tütün kullanımına bağlı sosyal, çevresel ve ekonomik zararlarının önüne geçmektir.
Sigara ve tüm tütün ürünlerini içmek; bedenin bütün sistemlerini olumsuz etkileyen, bağımlılık yapan, kronik (müzmin) bir hastalıktır.
Sigara; sadece içenin değil, içmeyenin, hatta çocuklarımızın ve daha doğmamış bebeklerimizin bile sağlığını bozmaktadır. Ayrıca ebeveynleri sigara içen çocukların ileride sigara bağımlısı olma riski diğerlerine göre çok daha yüksektir. Anlaşıldığı üzere bu günün pasif içicisi yarının aktif içicisi olmaktadır.
Tütünün her şekil ve dozu zararlıdır. Deneyen her 4 kişiden 3’ü bağımlı hale gelmektedir. Sigara içilmesi kişisel bir tercih değil, özgürlük ise hiç değildir. Sigara içmek, önlenebilir bir hastalık ve önlenebilen bir ölüm nedenidir.
Tütün ürünleri her yıl 6 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olmakta, bunların 600 binini tütün ürünü kullanmadan yani sadece pasif içicilikten ölenler oluşturmaktadır. Gereken önlemler alınmazsa 2030 yılında tütün salgınının 8 milyondan fazla kişiyi öldüreceği tahmin edilmektedir.
Sağlık Bakanlığı Tütün Kontrolü çalışmaları kapsamında; "2004 yılında Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ne taraf olarak süreç başlattı. Ardından 2006 yılında, ilgili tüm ulusal ve uluslararası kurumların ve sivil toplum örgütlerinin aktif katılımları ile Ulusal Tütün Kontrol Programı hazırlandı. 2008 yılında Tütünle Mücadele Kanunu revize edilerek lokanta ve kahvehaneler başta olmak üzere kamuya açık tüm kapalı alanlarda sigara içmek yasaklandı. 2010 yılında, ‘Sigara Bırakma Hattı" kurularak, sigarayı bırakmak isteyenlere 7 gün 24 saat esasına göre çalışan operatörler aracılığıyla destek sağlandı. 81 ilimize dağılmış 415 adet Sigara Bırakma Polikliniklerinde vatandaşlarımızın sigarayı bırakmalarına yardımcı olundu. İlimizde de Merkez Toplum Sağlığı Merkezi “Sigara Bırakma Polikliniği” sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza hizmet vermektedir.
31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü vesilesi ile sağlıklı nesillerimizin geleceği için tüm halkımızın 'Dumansız Bir Hava Sahasında' yaşamasını diliyoruz.”