Yeni Üyelik Oluştur


Bir kullanıcı adı seçin


Yukarıda belirttiğiniz eposta adresinizi tekrar girin

Üyeliğimi Oluştur

×
Üye Girişi

Giriş Yap

×
BARTIN'IN BAĞIMSIZ, ÖZGÜR VE EN GÜNCEL HABER PLATFORMU
  • Yaz Kur’an Kursları başlıyor

  • Bartın İl Müftüsü Mahmut Gündüz, perşembe günü başlayacak olan Mübarek Ramazan ayıyla ilgili olarak hazırlıkları tamamladıklarını ifade etti. Müftü Gündüz Ramazan hazırlıkları ve yaz Kur’an Kursları ile ilgili olarak İl Müftülüğü’nde basın mensuplarıyla bir araya geldi.
  • 2015-06-16 / 10:26:08
  • 0 Yorum
  • 350 Kez Okundu
  • Punto:
    A
    A
    A

Dün müftülük binasında gazetecilere yapılacak olan faaliyetlerle ilgili bilgiler veren Gündüz, barış ve huzur içerisinde bir Ramazan ayı geçirilmesi temennisinde bulundu. Bu yıl oruç tutamayan vatandaşlar içinde en düşük fitre fiyatının 11,50 TL olduğunu belirten Müftü Gündüz ayrıca tüm çocukları 22 Haziran Pazartesi tarihinde açılacak olan Yaz Kur’an Kurslarına davet etti.

 

 

 

 

 

Müftü Yardımcıları Rıdvan Karataş, Orhan Keskin, İl Müftülüğü Personel İdari ve Mali İşler Şube Müdürü Necmi Açıkgöz ve kadın vaizlerinde hazır bulunduğu toplantıda Bartın İl Müftüsü Mahmut Gündüz basın mensuplarına şu satırbaşlarıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu;

 

 

 

“Ulaşabildiğimiz her yere ulaşacağız”

 

 

Müftü Gündüz açıklamasında şu satırbaşlarına değindi:

 

“Bildiğiniz gibi 11 ayın sultanı olarak tanımladığımız mübarek Ramazan ayına inşallah bu Çarşamba günü ilk teravihi kılarak Perşembe günü de ilk orucumuzu tutarak inşallah adım atmış olacağız. Tabi bizim için yoğun bir dönem güzel bir mevsim. Bunun için arkadaşlarımızla uzun zamandır çalıştık. Acaba Ramazan ayında vatandaşımıza nasıl daha güzel hizmet ederiz diye düşündük. Bütün görevlilerimize camilerimizin temizliğinin yapılması noktasında hatırlatmaları yapıldı. Yine ses düzenlerinin kontrol edilmeleri konusunda gerekli olan hatırlatmalar yapıldı. Yaptığımız toplantılarda çeşitli gündem maddelerini görüştük.

 

Özellikle birinci gündem maddemiz hocası olmayan yerlere hoca temini idi. Tabi bütün boş olan yerleri doldurmak imkansız ama çok zaruri olan yerleri doldurma noktasında ilçe müftülerimizle de bir fikir birliğine vardık.

 

Ramazan ayı ile ilgili müftülerimiz, müftü yardımcılarımız, müdürlerimiz, vaizlerimizle yaptığımız toplantılarda bir kısım kararlar aldık.

Ramazan Ayına özel olmak üzere özel irşad programı düzenleniyor. Şu an Ramazan ayı süresince merkez, ilçeler ve köyler dahil olmak üzere inşallah ulaşabildiğimiz yerlere kadar ulaşacağız. Burada görev yapacak arkadaşlarımız hazır.

 

 

 

“Vakit İyilik Vakti. Bu Ramazan ve Her Zaman”

 

 

Bu sene Diyanet İşleri Başkanlığımız “Vakit İyilik Vakti. Bu Ramazan ve Her Zaman” şeklinde bir konu belirledi. Bu sene hocalarımız vaizlerimiz vaizelerimiz bu konuyu işleyecekler. İmsakiyelerimiz bastırıldı. Bunların dağıtımını yapacağız. Yine zaruri ihtiyaç olan yerlerde huzurevi gibi yerlerde görevlilerimiz olacak.

 

Kur’an ziyafetlerimiz olacak. Sesleri güzel olan hocalarımız büyük camilerimizde görev yapacaklar. Gidecekler güzel sesleri ile orada insanlara inşallah Kur’an hizmeti sunacaklar. Sakal- ı Şerif ziyareti olacak. Orduyeri Camiinde Sakal-ı Şerif ziyareti olacak. Mukabeleler okunacak camilerimizde. Hatimle namaz kıldırılacak olan camimizde belirlendi. Hacı Mehmet Camimizde hatimle namaz kıldırılacak. İlçelerimizde de bu imkanı bulanlar hatimle namaz kıldıracaklar. Diyanet İşleri Başkanlığımızdan şöyle bir talimat geldi. Merkezi yerlerde bir iki caminin Kadir Gecesi günü sabaha kadar açık olması noktasında bir talimat geldi. Bu noktada Tuna ve Türbe Camilerinin Kadir Gecesi sabaha kadar açık olacağını belirtmek isterim. Yine Allah nasip ederse 30 Haziran Salı günü Huzurevinde iftar programı yapacağız. Oradaki insanlarla beraber olalım sohbet edelim onlara ikramlarda bulunalım istiyoruz.

 

 

ALO Fetva Hattı: 190

 

 

Fetva konusunda ise Diyanet İşleri Başkanlığımızca belirlenen ALO 190 Fetva Hattından gelecek olan soruları cevaplamak üzere her gün bir arkadaşımız Müftülüğümüzde nöbet tutacak. Gelen soruları cevaplayacak. Her akşam İmamhatip Okulu Camimizde bir iftar programımız var. Şehrin hayır sahipleri vakti imkanı yerinde olan kardeşlerimiz orada ikramda bulacaklar. Ramazan ayı boyunca devam edecek.

 

 

 

Yaz Kur’an Kursları 22 Haziranda başlıyor

 

 

Yaz Kuran Kurslarımız 22 Haziran Pazartesi günü sabah başlayacak. 9.30 gibi başlayacak. Öğle namazını da kapsayacak şekilde sona erecek. Bütün camilerimizde bu hayırlı hizmet verilecek. Bu hizmeti en iyi şekilde yapalım istiyoruz. Hayatının daha baharında olan çocuklarımıza Allah’ı, Peygamberi, dini, imanı ve Kuran’ı anlatalım istiyoruz. Geçen hafta da Kuran Kursu hocalarımızla toplantı yaptık. Onlara gerekli afişler ve bilgiler verildi. İnşallah 22 Haziran günü başlayacak olan bu güzel hizmete yoğun ilgi olsun istiyoruz. Camilerimiz tıklım tıklım dolsun istiyoruz. Minaredeki kandiller iftar anında yanacak ve imsak anında da sönecek. Din görevlilerimizden bunu talep edeceğiz. Özellikle akşam ezanlarının vaktinde okunması konusunda çok hassas olmalarını isteyeceğiz. Bazı ilerimizde ezanlar erken okunabiliyor. Böyle aksiliklerin yaşanmaması için gerekli önlemleri alacağız. Ezan okuyacak olan arkadaşlarımıza gerekli bilgilendirmeler yapılacak. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yıl kullanılan tema “Vakit İyilik Vakti Bu Ramazan ve Her Ramazan” bize garip ve çaresiz kimsenin kalmaması gerektiğini hatırlatıyor. Bizler de bu tema çerçevesinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hastaneler, Huzurevi, sığınma evleri ve cezaevi ziyaretlerimiz olacak. Halkımızı da camii kürsüsünden uyaracağız. Kardeş il ve ilçe uygulaması yapacağız. Ramazan ayının bir gecesinde biz ekip olarak Karabük’e gideceğiz. Bir akşam da Karabük Müftüsü ve ekibi ilimize gelerek hizmet edecekler. Bir de kardeş aile uygulaması var. Biz hocalarımızla bunu paylaşacağız. Görev yapılan yerlerde hali vakti yerinde olan insanların teşvik edilerek diğer ailelerle kardeş aile olmaları noktasında çalışmalar yapacaklar. Ramazan ayının ülkemize ve milletimize huzurlar getirmesini diliyorum.”dedi.

 

 

 

 

 

 

“İyilik ele alınacak”

 

 

 

Bartın İl Müftüsü Mahmut Gündüz ayrıca açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi: “2015 yılı Ramazan ayına yaklaşmış olmanın engin huzur ve mutluluğunu yaşamaktayız. 17 Haziran Çarşamba günü kılınacak ilk teravih namazının ardından 18 Haziran Perşembe günü tutulacak ilk oruç ile bu rahmet, bereket ve mağfiret iklimine girmiş olacağız.

Başkanlığımız, her yıl Ramazan ayında bireysel ve toplumsal hayatımızda örselenmeye yüz tutmuş önemli bir "değer"i tema olarak belirleyip bu konuyu Ramazan ayı boyunca etraflı bir şekilde ele alarak insanımızda bir duyarlılık ve bilinç oluşturmayı hedeflemektedir.

Bu yılın Ramazan teması "Vakit İyilik Vakti Bu Ramazan ve Her zaman" mesajıyla "İyilik" olarak belirlenmiştir. Konu çerçevesinde kişinin kendisine, ailesine, akrabalarına, komşularına, uzak ve yakın müslüman kardeşlerine, mültecilere, sokak çocuklarına, yetimlere, yaşlılara, bütün insanlara kısacası hangi coğrafyada olursa olsun insana, eşyaya ve tabiata iyilik yapmayı teşvik eden çalışmalar yürütülecek, iyilik çeşitleri, kapsamı, ilkeleri ve amacı etraflı bir şekilde ele alınacaktır.

 

 

 

Bilindiği üzere medeniyetleri inşa eden, kendilerini tanımlamalarına imkân veren belli başlı kavramlar vardır. Bir din ve medeniyet olarak İslam'ı anlamak, anlatmak ve yaşamak istediğimizde karşımıza çıkan temel kavramlardan birisi de hiç şüphesiz."iyilik"tir. Son dinin iyiye ve iyiliğe dair ne kadar derin bir bakış açısına sahip olduğunu fark etmek için onun söz dağarcığında yer alan kavram haritasına ve zengin anlam dünyasına bakmak yeterlidir. İyilik kimi zaman "hayır" kavramıyla, kimi zaman da "birr" kavramıyla karşımıza çıkar. Onun bazen "ihsan", bazen "hasenat", bazen "lütuf", bazen "fazl", bazen "kerem", bazen "âlicenaplık", bazen "ma'rûf", bazen "mürüvvet" bazen de "diğerkamlık" kavramlarıyla ifade edildiğini görürüz. Bireysel ve toplumsal hayatımızın ana arterlerinde hatta detaylarında dolaştığımızda, iyiliğin inci dizisinden saçılan söz konusu kavramlardan her biriyle mutlaka karşılaşırız.

İyiliğin tanımı Yüce Kitabımız Kur'an-ı Kerim'de kapsamlı bir şekilde beyan edilmektedir: "İyilik yüzlerinizi doğu ve batı tarafına çevirmeniz değildir. Asıl iyilik, o kimsenin saptığıdır ki. Allah'a, ahiret gününe, meleklere, kitaplara, peygamberlere inanır. (Allah'ın rızasını gözeterek) yakınlara yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, dilenenlere ve kölelere sevdiği maldan harcar, namaz kılar, zekât verir. Antlaşma yaptığı zaman sözlerini yerine getirir. Sıkıntı, hastalık ve savaş zamanlarında sabreder. İşte doğru olanlar, bu vasıfları taşıyanlardır. Müttakîler ancak onlardır!" (Bakara. 177)

Hadis-i Şeriflerde de değişik vesilelerle iyilik tavsiye edilmektedir: "Herkes iyilik saparsa biz de saparız, herkes zulmederse biz de zulmederiz, diyen ilkesiz kimseler olmayın. Aksine kendinize iyilik yapanlara karşı iyilik yapmayı, kötülük yapanlara karşı ise zulmetmemeyi ilke edinin." ( Tirmizi Birr  ve Sıla. 63)

 

 

 

“Her iyilik bir sadakadır”

 

 

Farklı açılardan irdelendiğinde İslam Medeniyetinin bir iyilik medeniyeti olduğu görülür. Zira İslam, insanın iyi niyetle attığı her adımı, her tebessümü, hatta güzel bir sözü dahi isilik olarak telakki eder. Dinimiz, yapılan iyiliklerde samimiyeti, ihlası ve tevazuu vazgeçilmez şartlar olarak takdim eder. (Bakara. 262-263) "Her iyilik bir sadakadır." (Buhari, Edeb. 33) buyuran Peygamber Efendimiz (s.a.s), iyiliği sadece insanlara değil. "Her canlıya yapılan iyiliğin mutlaka bir sevabı sardır." (Buhârî. Musakat 9)) ifadesiyle iyiliğin kapsamını, ilişki içerisinde bulunulan tüm unsurlara teşmil etmiştir.

 

Yüce Allah saygın ve mükerrem bir varlık olarak yarattığı insanı bir taraftan iyilik yapmaya davet ederken diğer taraftan onların birbirlerine iyiliği tavsiye etmelerini istemektedir. Kaldı ki müminlerin belirleyici unsuru olarak "iyilik" kilit kavram olarak takdim edilir. "Sizden, hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü meneden bir topluluk bulunsun. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir." (Al-i İmran 104) "Siz insanların iyiliği için ortaya çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz: iyiliği emreder, kötülükten meneder ve Allah'a inanırsınız." (Ali İmran. 110) müjdesiyle şereflenen müminlerde iyiliğe öncü olmaktadırlar.

 

 

“Müslüman, hayatını iyiliğe adayan ve onu iyiliklerle anlamlandıran kişidir”

 

 

Sonuç olarak hayatımızın tüm alanını kuşatan bir kavram olarak "iyilik", kültür ve medeniyetimizi şekillendiren değerler manzumesinde merkezi bir konuma sahiptir. İslam'ın varlığa, insana ve ahlaka bakışı, iyilik anlayışının da temelini oluşturmuştur. İslam'ın "iyilik tasavvuru" daima aşkın ve metafizik değerlerle, insan onuruyla, fayda ve maslahatla, sorumluluk bilinciyle ve hayatın nihai anlam ve gayesiyle birlikte inşa edilmiştir. Öz bir ifadeyle, müslüman, hayatını iyiliğe adayan ve onu iyiliklerle anlamlandıran kişidir. Nitekim Resûl-i Ekrem (s.a.s) bir duasında, iyilik için yaşaması bir varoluş sebebi olarak takdim etmiştir.

İyilik algı ve anlayışının zedelendiği bir zaman diliminde, savaşların, işgallerin, soykırımların, ihtilallerin, sömürgeciliğin ve şiddetin had safhaya çıktığı bir yerkürede yaşıyoruz. İyiliği arayan, iyiliksiz kalan, iyilik için çırpınan, iyiliğe muhtaç kimselere ulaşmak, söz konusu kesimlerin her birine iyilik götürmek gibi büyük bir sorumluluk taşıyoruz. Dünyanın önemli bir bölümü açlık, sefalet ve korku içinde temel ihtiyaçlarını karşılamanın mücadelesini verirken, diğer bir bölümü sorumsuz ve ölçüsüz bir tavırla yapay ihtiyaç ve arzuların peşinde koşuyorsa, iyilik tasavvurunun yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Bu bağlamda; Ramazan ayı için belirlenen "Vakit İyilik Vakti Bu Ramazan ve Her zaman" mesajıyla işlenecek olan "iyilik" temasının anlaşılmasına katkıda bulunacak sesli, görüntülü, yazılı materyaller hazırlanacak, vaaz. Hutbe ve radyo programları, panel ve konferanslar vasıtasıyla da vatandaş, soydaş ve dindaşlarımıza iyilik’in kapsam, mahiyet, ehemmiyet ve önemi anlatılacak, iyilik sofraları ve çadırları kurulacak. "iyilik"lerle dolu bir Ramazan ve yaşam ortaya konulmaya çalışılacaktır. İyiliğin en başta kişinin kendisine. Rabbine. dinine, ailesine, akrabalarına, yoksul ve kimsesizlere, yurtsuzlara, kısacası bütün insanlara ve mahlûkata yapılacağı gerçeğinden hareketle (Nisa. 36) (Tirmizi. Birr. 15) topyekün insanlık ailesi iyiliğe davet edilecektir.”dedi.

Etiketler
  • Yorumlar
  • Yorum Yap
  • Şuanda 1. sayfadasınız, toplamda yorum sayfası var.
    Şuan 0 - 0 arasındaki içerikleri görüntülüyorsunuz ve toplam 0 içerik var.

    « İlk
    « Geri
    ileri »
  • Yorumunuz


    Yorumunuz

    Gönder