Bartın Barosu Çocuk Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Elif Yadigar Ermiş Gün tarafından 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü nedeniyle yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Çocuk işçiliği, çocukların uygun olmayan koşullarda ve gelişimlerine zarar verebilecek bir tarzda çalışmaları sürecidir. Bu süreç çocuk haklarına uymayan bir şekilde işlemekte ve çocukların geleceğini ipotek altına almaktadır. Fiziksel veya zihinsel olarak henüz yeterli düzeye gelmemiş bireylerin fiziksel veya zihinsel yeterliliğini aşacak veya gelişimini tehlikeye düşürecek işlerde çalışması veya çalıştırılmasıdır. Çocuk işçiliği, sosyal ve ekonomik açıdan çok önemli bir insan hakları sorunudur.
Yapılan tahminlere göre bugün tüm dünyada 250 milyon kadar çocuk, yeterli eğitimden, sağlık hizmetlerinden ve temel özgürlüklerden yoksun biçimde çalışmaktadır. Kişisel açıdan bunun faturasını hiç kuşkusuz çocuklar ödemekte; ancak, durumdan zarar görenler, aynı zamanda ülkelerdir. Çocuk işçiliğine son verilmesi kendi başına bir amaçtır. Bu amaç doğrultusunda yapılacak işler, aynı zamanda ekonomik ve insani kalkınmaya da katkıda bulunacaktır. ILO’nun 1973 tarih ve 138 sayılı Asgari Yaş Sözleşmesi, çocuk işçiliğinin etkili biçimde ortadan kaldırılmasını öngörmektedir.
Ülkemizdeki çocuk işçi sayısı, 960 bin civarındadır. Çocuk işçiliğinin başlıca nedenleri; yoksulluk, toplumsal normlar, Devletten kaynaklanan nedenler ve ailede yaşanan olumsuzluklardır. Ücretsiz işçi ya da iş gücü sömürüsü, yoksulluk, sahipsizlik ve güvencesizlikle birlikte çocuk işçiliği artmaktadır.
Çocuk işçiliğinin en önemli nedenlerinden biri yoksulluk olduğundan, yoksulluk ortadan kalktığı vakit çocuk işçiliğinde de önemli oranda azalma olduğu gözlenecektir. Devlet tarafından ailenin geçimini üstlenen kişiye örneğin babaya iş verilmeli ve eve düzenli olarak maddi gelir girmesi temin edilmelidir. Böylece çocukların çalıştırılmasını gerektirecek bir durum ortadan kalkmış olacaktır. Ayrıca okullara yeterli düzeyde ödenek yapılarak çocuklardan her ne ad altında olursa olsun para alınmasının önüne geçilmelidir. Seminerler, konferanslar yoluyla çocuk işçiliğinin çocuğa vereceği zararlar hakkında aileler bilinçlendirilmelidir. Yetimlere hayatını rahatlıkla idame edebilecek ve çalışmasına meydan vermeyecek şekilde yardımlar yapılmalıdır. Buradaki amaç, çocukların bütünsel bir şekilde gelişimlerini engelleyecek olan, onlara güçlerinin üstünde sorumluluklar yükleyen işçilikten korunmalarını sağlamaktır. Çocukların gelişimlerini engellemeyecek ve hayatına olumlu katkı yapabilecek sorumluluklar ise iyi bir neslin yetişmesine yardımcı olacaktır.
Bartın Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak Çocuk işçiliğinin sona ermesi temennisi ile çocuk işçiliği ile mücadele edeceğimizi bildirir, Sosyal Devlet anlayışının tüm Dünya üzerinde var olması dileğimizi Kamuoyuna saygıyla sunarız. "dedi.