Yeni Üyelik Oluştur


Bir kullanıcı adı seçin


Yukarıda belirttiğiniz eposta adresinizi tekrar girin

Üyeliğimi Oluştur

×
Üye Girişi

Giriş Yap

×
BARTIN'IN BAĞIMSIZ, ÖZGÜR VE EN GÜNCEL HABER PLATFORMU
  • “Egzersizle yaşlılarda yaşam kalitesi artıyor”

  • Herkes İçin Spor Federasyonu İl Temsilcisi Nurzen Çağdaş, ileri yaşlarda yapılabilecek olan egzersizlerle ilgili tavsiyelerde bulundu.
  • 2015-05-18 / 10:49:12
  • 0 Yorum
  • 358 Kez Okundu
  • Punto:
    A
    A
    A

Konuşmasında yaşlılıkla ilgili bilgiler veren Çağdaş, “Doğumla başlayan biyolojik zincirlerin olgunlaşmasını tamamladıktan sonra organizmanın yıpranması, hayati fonksiyonlarının aksaması ve bozulması yaşlılık olarak adlandırılır.Yaşlılık kriterleri genellikle, 60 yaşında kendini gösterir. 80 yaşlarında kriterlerin yerleştiği görülür. Yaşlılık; büyüme ve gelişme döneminin bitiminden itibaren tedricen ortaya çıkan yıpranmayla, hayati fonksiyonlardaki aksamalar ve bozulmalarla karakterize olan yaşam dönemi olarak tanımlanmaktadır. Yaşlılık belirtileri genellikle 60'lı yaşlarda kendini göstermeye başlar ve 80'li yaşlarda kalıcı hale gelir” dedi.

 

Hareketsizlik sağlık sorunlarına yol açıyor

 

Yaşlılıkta egzersizlerin önemine de değinen Çağdaş, “Yapılan çalışmalarda elde edilen sonuçlara göre, yaşlılıkta bireylerin egzersize yönelmesi gereğinin nedeni; hareketliliğin azalması ve fiziksel kapasitenin düşmesinden dolayı ortaya çıkabilen damar sertliğine, duruş bozukluklarına, iç organlardaki fonksiyon bozukluklarına, kalbin verimsizliğine ve kapasite düşüklüğüne, damarların elastikiyetini kaybetmesine bağlı olarak meydana gelebilecek olumsuzlukları yavaşlatmak veya bunları gidermek ve ayrıca tıbbi müdahaleyi gerektirecek nedenlerin ortaya çıkmasını önlemektir” şeklinde konuştu.

 

Egzersizle yaşlılarda yaşam kalitesi artıyor

 

Yaşlılarda egzersizin yararları sıralayan Çağdaş şöyle devam etti: “Kemiklerin mineral yoğunluğunun artması, kalp dayanıklılığının artması, kuvvetin korunması, esnekliğin artması, Dolaşım sisteminin daha sağlıklı olması, obezitede azalma, kan değerleri üzerinde olumlu etkiler, kendini daha iyi hissetme, uykusuzluk probleminde azalma, beyne daha fazla oksijen gitmesi, kısacası: yaşam kalitesinde artıştır.

 

Egzersiz programı doktor kontrolünde yapılmalıdır

Yaşlı insanlara yönelik egzersiz programları hazırlanırken; kişinin genetik özelliklerine, hastalık durumuna, daha önceden sporla ilişkisine, sporu ne kadar yaptığına, spora ne kadar ara verdiğine, hangi sporla ne düzeyde uğraştığına dikkat edilmelidir. İleri yaştakilerin egzersiz programları kesinlikle doktor kontrolünde ve sağlık özgeçmişi ile ilgili bilgiler doğrultusunda düzenlenmelidir. Bu egzersizler; kuvvet, esneklik, denge egzersizleri, aerobik egzersizler ve kişinin kendi vücudu ile yapacağı egzersizler olabilir.

Bu nitelikleri taşıyan egzersizlerden bazıları şunlardır: bisiklete binme, yoga, Tai-Çi ve diğer Uzakdoğu sporları, yüzme, doğa yürüyüşleri, düşük yoğunluktaki yer egzersizleri, günde en az 30 dakikalık yürüyüşler, Denge ve koordinasyon gerektiren egzersizler, evde yapılabilecek egzersizler. 65 yaş üzerindekiler için özel programlar da şöyledir: Vücudu Germe: Kollar başın arkasında kenetli olarak vücut sağa ve sola doğru gerilir. Hareket 5 kez tekrarlanır.

Öne Hamle: Ayakta kollar açık vaziyette iken sağ ayakla öne adım atılarak vücut ağırlığı bu ayak üzerine verilerip yaylanılır. Her ayakla 10 tekrar yapılır. Kurbağa Yürüyüşü: Sırtüstü yatar vaziyette iken dizler kama ve yanlara doğru çekilip ardından bacaklar yan yana gergin oluncaya kadar ileri itilir ve ayaklar yerden 15 cm yukarıda tutulur. Hareket 10 kez tekrarlanır. Karın Egzersizleri: Sırtüstü yatıp dizler bükülerek tabanlar yere konulur ve kollar arkaya uzatılır. Ağır spordan kaçının Gövde öne doğru hareket ettirilerek eller dizlere dokundurulur ve ardından sırtüstü yatıp gevşenir. Hareket 5 kez tekrarlanır. Ağır çalışma gerektiren her türlü spordan uzak durulmalıdır. Beden ısınmadan hareketler yapılmamalıdır. Şiddetli, hızlı hareketlerden ve zorlayıcı ağırlık çalışmalarından uzak durulmalı; aşırı germe egzersizleri yapılmamalı ve hepsinden önemlisi doktoruna danışmadan spora başlanmamalıdır.

Etiketler
  • Yorumlar
  • Yorum Yap
  • Şuanda 1. sayfadasınız, toplamda yorum sayfası var.
    Şuan 0 - 0 arasındaki içerikleri görüntülüyorsunuz ve toplam 0 içerik var.

    « İlk
    « Geri
    ileri »
  • Yorumunuz


    Yorumunuz

    Gönder

SPOR
2015-06-10
09:56:29
Büro veya evde egzersiz yapabilirsiniz