Herkes İçin Spor Federasyonu Bartın İl temsilcisi Nurzen Çağdaş, spora başlamak isteyen vatandaşlara tavsiyelerde bulundu. Çağdaş konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Seçilen egzersiz aktivitesi; kişiye zevk ve huzur verici, rahatlatıcı, kolaylıkla yapabileceği, iyi bilinen veya yeni ve ilgi çekici egzersiz çeşidi olması önemlidir. Herkesin egzersizden beklentisi farklı olacağına göre egzersizi; neden? nasıl? nerede? kiminle? yapılacağının cevaplarını bulmalısınız. Egzersiz bilincine kavuşmak için Neden spor yapmalıyım? sorusuna sizin için tatmin edici bir cevabınız olmalı. İkinci soru olarak, Sizin için en iyi egzersiz nasıl olmalı? Yapmaktan zevk aldığınız, sakatlık ve tehlike riski az olan, kolaylıkla yapabileceğiniz egzersizlerdir” dedi.
Vatandaşlara, ‘Spora başlarken kendinizi tanıyın’ uyarısında bulunan Çağdaş, “Egzersize başlamadan önce aşağıdaki sorulara cevap aramamız gerekir: Egzersiz için ne kadar süre harcayacaksınız? Spora başlamak için evinizin veya iş yerinizin yakınlarında egzersiz yapılabilecek tesis veya alan var mı? Bu egzersizleri ne zaman yapmayı düşünüyorsunuz? Birçok insan egzersiz yapmak için zaman ve yer darlığından şikâyetçilerdir. Hâlbuki çalıştığımız büroda veya evimizde günlük rutin işleri yaparken bile uygulayabileceğimiz egzersiz çeşitleri mevcuttur” diye konuştu.
Egzersiz seçenekleri
Egzersiz seçeneklerini sıralayan Çağdaş şöyle devam etti: “Saçınızı tararken; kalçalarınızı ve bacağınızı sıkıp, karın kaslarınızı içinize çekebilirsiniz. Eğer otobüs bileti için yürüyecekseniz büyük adımlarla, derin nefes alarak ve bacağın arka kısımlarını germek için önce topuğunuzu temas ettirecek şekilde yürüyüş yapabilirsiniz. Eğer bisiklet veya araba kullanıyorsanız her zaman karın kaslarınızı içine çekebilir, arabayı tekrardan hareket ettirinceye kadar bacaklarınızı sıkabilirsiniz. En az bir veya ikinci kata kadar asla asansör ile çıkmayınız. Kendinizi aşırı zorlamadan merdivenleri çıkmaya çalışın, kalp atımınız çok hızlandığında katlar arası dinlenebilirsiniz.
Evde yemek yaparken tek ayaküstünde durun
Topuklarınız üzerinde yürüyün. Sık sık parmak uçlarında yükselerek bacak kaslarını 6-8 saniye gerin. Evde yemek yaparken tek ayaküstünde durun. Diş fırçalarken çömelip doğrulma yapın. Evde veya büroda yürürken, otururken çalışırken yapabileceğiniz daha birçok egzersiz vardır. İlk çalışında telefonu açmayın ikinci defa çalıncaya kadar karın kaslarınızı içinize çekerek ve bacak kaslarınızı gererek bekleyin. Kahve molası için büronuzda sandalyeden kalktığınızda sandalyeyi yerine koyarken vücudunuzu gererek ve sandalyeyi kaldırarak bir müddet tutup yerine koyabilirsiniz. Günlük aktivitelerin bir bölümü olarak vücudunuzu çalıştırabileceğiniz ve sizin üreteceğiniz daha birçok aktivite vardır. En güzel zamanlardan biri de sabah yataktan kalktığınızda veya akşam yatağa girdiğinizde yapabilirsiniz.
Kimler spora başlamamalı?
Spor Yaparken Kıyafet Seçimi; Spor yaparken; ter tutmayan, fazla kalın olmayan rahat kıyafetler seçilmelidir. Rahat ve ortopedik bir spor ayakkabı, eşofman veya t-shirt, şort ile yapılması uygundur. Spor yapması doktor tarafından onaylanmayanlar, akut veya kronik iltihap ve enfeksiyonu olanlar, kalp - dolaşım bozuklukları veya ritim bozuklukları olanlar, müzmin yüksek tansiyon hastalığı olanlar, sağlıksız yaşamı benimseyen, sporu sevmeyen, tembelliği ve miskinliği alışkanlık haline getirenler spora başlamamalı.