kadınların hamileliklerinde sürecin daha rahat geçtiği, düşüklerin ve erken doğumların daha az görüldüğü, doğumdan sonra toparlanmanın daha çabuk olduğu bilinen gerçeklerdir.” Dedi.
Hamilelik sürecinde nasıl egzersiz yapılmalıdır
Çağdaş hamilelik sürecinde nasıl egzersiz yapılması gerektiğini söyleyerek şunları dile getirdi. “Ağırlık kaldırılması ve aşırı egzersiz düşüklere, erken doğumlara neden olabilir. Ayrıca fetüse zarar verebilecek olan temas sporları tavsiye edilmez. Bu yüzden hamilelere bisiklet, yüzme gibi zorluk derecesi yüksek olmayan sporlar tavsiye edilebilir. Bunlar hem anneye hem de fetüse zarar vermeyecek, aksine iyi etkileri görülebilecek sporlardır. Ancak; aktivite fazla kas kitlesini çalıştırmalı, ritmik olmalı, anaerobik enerji sistemine yüklenmemeli, vücut sıcaklığını fazla artırmamalıdır.”
Sportif aktivitelerin faydaları
Çağdaş hamilelikte yapılan sportif aktivitelerin faydalarını sıraladı.
- Hamilelik rahat geçer
- Düşük ve erken doğum daha az görülür
- Uykusuzluk problemini azalır
- Hamilelikte görülen ödem, kramp ve varisler daha az oluşur,
- Beldeki omurga problemleri önlenir
-Fiziksel verimlilik devam eder
-Anne adayı kendini hem fiziksel hem de psikolojik olarak daha iyi hisseder
- Hamilelik sonrası toparlanma daha hızlı bir şekilde gerçekleşir
Hamilelikte yapılabilecek egzersizler
Çağdaş hamilelik sürecinde yapılabilecek egzersizleri sıralayarak sözlerine şu ifadeleri kullandı.
“1. Sırtüstü yatış pozisyonunda nefes vererek kalçanızı sıkıp yukarı doğru kaldırın. Beşe kadar sayın sonrasında kalçayı yere yaklaştırıp nefes alın. Hamilelikte görülen şikayetlerden biri de bel/sırt ağrılarıdır. Zamanla ağırlaşan karın bölgesini taşımak için bel bölgesine ve eklemlere aşırı yük binmektedir. Bu sebeple hamilelik süresince bel kaslarını güçlendirme egzersizleri düzenli olarak uygulanmalıdır.
2. Kaykılarak oturuş pozisyonunda sırtınız bir yere dayalı iken bacağınızın birini yukarı kaldırıp parmak ucunuzu karşıyı gösterecek şekilde beş saniye süreyle tutun. Sonrasında parmak ucunuzu dizinize doğru çekip beş saniye bekleyerek dinlenin. Sonra diğer bacağınızla aynı egzersizi tekrarlayın.
3. Sırtınız dik olarak oturur pozisyonda, bacaklarınızı yanlara açıp ayak tabanlarınızı bitiştirin ve dizler yanlara açılmış durumda 10 saniye durun ve 10 saniye ayaklarınızı uzatın.
Kegel egzersizleri (pelvik taban egzersizleri; rahim, mesane, rektum, vajina bölgesindeki kasları çalıştırma):
Kegel egzersizleri pelvis tabanındaki kasların kuvvetlendirilmesini amaçlayan egzersizlerdir. Egzersizlerin hamilelik sırasında ve doğum sonrasında yapılması; daha kolay doğum yapılmasını sağlayabilir; doğum sırasında yırtık oluşumunu, hamilelik sırasında ve doğum sonrasında görülen idrar kaçırma problemlerini ve hemoroitleri önlemeye katkıda bulunabilir.
4. Hangi pozisyonda olursanız olun (sırtüstü, oturma veya ayakta) 10 saniye süreyle idrarınızı tutmaya çalışıp sonrasında 10 saniye gevşemek suretiyle Kegel egzersizlerini 10 kez uygulayın. Sonrasında makat bölgenizdeki kasları sıkıp gevşeterek aynı uygulamayı 20-30 kez yapın.
Denge egzersizleri yapın
Anne adayları hamileliğin ikinci yarısından itibaren ağırlaşacak ve denge sağlamada zorlanabileceklerdir. Bu yüzden egzersiz yaparken dengenin korunması için bu dönemde denge egzersizleri (örneğin, sırayla tek ayak üzerinde dengede 20-30 saniye beklemek) önem kazanacaktır.”