Kız çocuklarının eğitim hayatlarının daha iyi seviyelere taşınması adına geçtiğimiz yıllarda Bartın’da birbirinden dev yatırımlara imza atan İnci Bankoğlu tarafından kurulan “İnci Bankoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı” ilk toplantısını yaparak Mütevelli Kurul Üyeleri ile bir araya geldi.
Kısa bir sürede hızla kuruluşu tamamlanan Vakıf, Bartın’da yükseköğrenim alanında eğitim gören kız öğrenciler için 250 yatak kapasiteli bir yurt açma konusunda çalışmalarına başladı. Bartın Üniversitesi’ne eğitim için gelen kızların barınma konusunda yaşanan sıkıntılara ve ihtiyaçlarına ciddi bir çözüm sağlayacak olan bu proje, İnci Bankoğlu’nun kişisel maddi ve manevi destekleri ile en kısa sürede tamamlanacak.
İnci Bankoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı’nın amaçları bununla sınırlı kalmıyor. Vakıf; kız öğrencilerine fırsat eşitliği tanınması, eğitimde ve iş hayatında kadınların en yüksek oranda yer almaları ve ilerici çağdaş kadın kimliğinin ülkemizde hak ettiği düzeye gelmesi konusunda da çalışmalar gerçekleştirecek. Ayrıca, Vakıf amaçları doğrultusunda kültürel etkinlikler ile Bartın yöresinin tanınırlığı ve öğrencilerin kültürel faaliyetlere ilgisini arttırmak adına birçok proje gerçekleştirecek.
İlk toplantının başkanlığını İnci Bankoğlu yaptı
Bartın’da eğitim alanında yaptığı yatırımlarla adını ölümsüzleştiren ve kız çocuklarının eğitimi için adını taşıyan İnci Bankoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı’nın kurucusu olan İnci Bankoğlu, Bartın’da gerçekleşen ilk toplantının da başkanlığını yaptı.
Vakfın ilk geçici Yönetim Kurulu, Hüseyin Hasan Bankoğlu, Hüseyin Bankoğlu, Aysu Bankoğlu, Semdal Çınçın, Celal Özkan, Mehmet Korkut ve Alparslan Selim Derviş’ten oluştu.
Vakıf kurucusu tarafından ismen belirlenen Mütevelli Kurul üyeleri ise Fatma İnci Bankoğlu, İsa Küçük, Hüseyin Bankoğlu, Hürriyet Gürsel Yılmaz, Ergün Bankoğlu, Aysu Bankoğlu, Semdal Çınçın, Umman Özlem Chung, Hülya Ekşigil, Ersin Bankoğlu ve İbrahim Müfit Çekici’den oluştu.
“Vakıf kız çocukları için gerçekten güzel işlere imza atacak”
Vakfın ilk toplantısında vakfın Kurucu Başkanı Fatma İnci Bankoğlu vakfın kurulmasında yardımlarını esirgemeyen yönetim kurulu üyeleri ve yönetici üyelere teşekkür ederken, “Umuyoruz ki bu vakıf kız çocukları için gerçekten güzel işlere imza atacak. Kız çocuklarının üniversite eğitimi içinde faydalı projelerimiz olacak. Burada bulunan ve vakfın kurulmasında emekleri bulunan herkese teşekkür ediyorum.”dedi.
“Üniversite gençliğine hayırlı olacağına inanıyorum”
Eski Bartın Valisi ve İnci Bankoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı kurucu üyelerinde yer alan İsa Küçük’te konuşmasında, “3-4 aylık çalışma neticesinde bugün ilk toplantımızı yapıyoruz. Gerçekten Bartın’da görev yaptığım dönemde de belirlediğim Bartın’ın en önemli eksikleri arasında yer alan ya da çalışma alanlarından birisi olan kız öğrencilerin okuma haklarının geliştirilmesi, imkanlarının çoğaltılabilmesine çok büyük katkısı olabileceğine inandığım İnci Bankoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı’nın Bartın’a ve Türk milli eğitimine gerek üniversite gençliğine hayırlı olacağına inanıyorum. Öğrencilerin yaşam kalitelerinin yükseltilebilmesi adına katkı sunacağına da inancım sonsuzdur. Bugün gönül veren herkese ve bundan sonra destek verecek olan herkese teşekkür ediyorum. Beni de bu heyecana ortak ettikleri için İnci Bankoğlu’na da ayrıca teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Vakfın ilk geçici Yönetim Kurulundaki isimler aynen yeni yönetim kurulunu oluşturdu. Hüseyin Hasan Bankoğlu,Hüseyin Bankoğlu, Aysu Bankoğlu, Semdal Çınçın, Alparslan Selim Derviş, Celal Özkan, Mehmet Korkut.
Yönetim Kurulu yaptığı ilk toplantı sonunda görev bölümünü de gerçekleştirirken buna göre; Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bankoğlu,Sekreter Semdal Çınçın,Sayman Celal Özkan ve Basın ve Halkla İlişkiler Hüseyin Hasan Bankoğlu, Denetim Kurulu üyeliklerine ise Şamil Keser,Ahmet Taşdemir ve Mustafa Artar seçildiler.
Fatma İnci Bankoğlu Özgeçmiş
Fatma İnci Bankoğlu, 11 Mayıs 1940’ da Bartın’da doğdu. Bartın’a 200 yıl önce Batum’dan gelerek yerleşen gemi taşımacılığı ve inşaat alanında çalışan Bartın’ın köklü ailelerinden Bankoğlu ailesinden Fatma ve Şükrü Bankoğlu’nun kızıdır.
İlkokulu Bartın Cumhuriyet İlkokulunda, Ortaöğrenimi ise Bartın Akşam Kız Sanat Okulunda tamamladı. 1976 yılında İstanbul’da tekstil sektöründe modelist olarak başladığı çalışma hayatına 1989’da kendi kurduğu şirketi ile devam etti. 100 çalışanı ile başladığı Papatya Tekstil Şirketini Avrupa’da birçok ünlü markaya üretim yapacak noktaya getirdi. Kısa zamanda 200 çalışanı ile tekstil alanında bilinen bir marka konumuna gelen firmasında aktif olarak çalıştı ve 2009 yılına kadar üretim alanında çalışıp önemli bir ticari başarı elde etti.
Yaptıkları ve fikirleri ile yaşam felsefesi olan Cumhuriyet kadını, ilerici ve çağdaş kadın profili ile çevresinde örnek gösterildi. Çalışma hayatı sırasında kız çocuklarının eğitimine bireysel olarak sürekli destek oldu ve birçok gence eğitim bursu verdi.
Bartın’da okuyan ve çevre ilçe ve köylerden gelen kız çocuklarının eğitimleri sırasında ortaya çıkan barınma sorunları ile ilgili sıkıntı kendisine iletildiğinde, hemen kolları sıvadı ve kendi okuduğu okulun içinde 125 öğrenci kapasiteli Kız Öğrenci Yurdu inşa ettirerek onlara eğitim olanağı sağladı.
Bu projeden sonra ise eğitime ve özellikle de kız çocuklarının eğitimi ile memleketine ve ülkesine daha fazla katkı sağlama hedefi ile 2015 yılında İnci Bankoğlu Eğitim ve Kültür Vakfını kurdu.
Kendisinin idealleri bu Vakıf sayesinde sürekli yaşatılacaktır.